Gisteren werd Kroatisch militair Slobodan Praljak, die ervan beschuldigd werd oorlogsmisdaden te hebben gepleegd, veroordeeld tot een celstraf van 20 jaar. Nadat hij het vonnis hoorde, vergiftigde hij zichzelf met een flesje vergif. Hij overleed in het ziekenhuis. Hoe het gif de zaal kon binnengesmokkeld worden, wordt nog onderzocht.

Slobodan Praljak was tijdens de oorlog commendant van de Bosnisch-Koratische troepen. In 2013 werd hij, samen met enkele collega’s, al veroordeeld wegens hun bijdrage aan de campagne van ‘etnische zuivering’ gericht tegen Bosnische moslims tussen 1992 en 1995. In eerste aanleg kreeg Praljak een celstraf van 20 jaar opgelegd. Die straf werd gisteren in hoger beroep bevestigd werd door Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

“Ik heb zonet vergif ingenomen”

Nadat Praljak het vonnis te horen kreeg, stond hij recht en dronk hij een klein flesje leeg. “Ik heb zonet vergif ingenomen”, zei Praljak. “Ik ben geen oorlogsmisdadiger. Ik ben tegen deze veroordeling.” De rechter schorste de zitting en er werden een traumahelikopter en ambulancedienst opgeroepen. De zaal werd ontruimd en vervolgens afgesloten. “Dit is nu een plaats van delict”, zo verklaarde de rechter. Praljak werd naar het ziekenhuis in Den Haag overgebracht, waar hij 3 uur later overleed.

Hoe de man het gif de zaal kon binnensmokkelen, wordt onderzocht door de Nederlandse gerechtelijke diensten. Volgens Toma Fila, een Servisch advocaat die al vaak aanwezig was bij zittingen in het Internationaal Strafhof, is dat echter niet moeilijk. “Ze inspecteren metalen voorwerpen zoals riemen, geld en schoenen, en nemen gsm’s in beslag. Maar pillen en kleine hoeveelheden vloeistof worden niet geregistreerd.”

De Kroatische premier Andrej Plenkovic noemde de daad van Praljac “een reflectie van het grote morele onrecht dat de zes Bosnische Kroaten en het Kroatische volk is aangedaan”. “We spreken onze onvrede en onze spijt over dit vonnis uit”, aldus Andrej Plenkovic. “Hun interpretatie van de feiten is onaanvaardbaar”, klinkt het nog. Praljak wordt in Kroatië gezien en geëerd als een martelaar en bovenal een nationale held.

9 REACTIES

  1. Een van de aanklachten tegen Praljak was dat hij de historische brug in Mostar had doen ontploffen, dit was ook een van de elementen waarvoor hij bestraft werd. Nu lijkt het mij logisch dat bruggen doen ontploffen een toegelaten oorlogsdaad is. Men zou moeten onderzoeken of de veroordeling van deze man niet een zoenoffer was om de Bosnische Muslims tevreden te stellen.