Prominent islamoloog Tariq Ramadan komt in steeds nauwere schoentjes te zitten. Twee weken geleden kwamen 2 vrouwen naar buiten met het verhaal dat ze seksueel misbruikt werden door Ramadan. “Een lastercampagne”, zei Ramadan toen. Nu zeggen 4 andere vrouwen ook misbruikt te zijn door Ramadan. Ze waren minderjarig toen.

Twee weken geleden kwam de Franse schrijfster Henda Ayari, naar aanleiding van de #MeToo-campagne, naar buiten met haar verhaal omtrent seksueel misbruik. In 2012 zou ze in een hotelkamer in Parijs verkracht geweest zijn door Tariq Ramadan. Enkele dagen later deed een andere vrouw aangifte tegen Tariq Ramadan voor een geval van seksueel misbruik. Volgens Ramadan gaat het simpelweg om een lastercampagne.

Ook toen de advocaat van één van de vrouwen aankondigde in contact te staan met verschillende andere vrouwen die eventueel slachtoffer zouden zijn geworden van Ramadan, bleef hij ten stelligste ontkennen iets met de feiten te maken te hebben. Meer zelfs, hij diende klacht in tegen de vrouwen voor laster en eerroof. Ramadan spreekt van een “aanhoudende leugenmachine”.

Leerkracht

De verhalen rond de persoon van Ramadan omtrent seksueel misbruik blijven echter opduiken. Vier vrouwen vertelden aan de Zwitserse krant Tribune de Genève in de jaren 80 en 90 misbruikt te zijn door Ramadan, die op dat moment hun leerkracht Frans was op de middelbare school. De meisjes waren tussen de 14 en 18 jaar oud. Ze wensen anoniem te blijven. Van de 4 meisjes zouden er 3 daadwerkelijk intiem contact hebben gehad met Ramadan. Eén van de vrouwen kon ontkomen.

Ramadan zou de meisjes het idee hebben gegeven dat ze speciaal waren, om vervolgens met hen na school af te spreken. Volgens de vrouwen was Ramadan ontzettend manipulatief die op die manier het vertrouwen van zijn scholieren kon misbruiken. “Hij had zo’n greep op ons”, aldus één van de vrouwen. Ramadan dwong de vrouwen met dreigementen te zwijgen over het misbruik.

Tariq Ramadan is één van de meest invloedrijke moslims in Europa. Zijn grootvader is de stichter van de Moslimbroederschap in Egypte. Door Time Magazine werd hij verkozen tot 1 van de 100 meest invloedrijke personen ter wereld.