In Amsterdam loopt een Syrische IS-strijder vrij rond in de stad. Hij staat gekend bij de veiligheidsdiensten als ‘een zwaar geval’. Het is voor het eerst dat bekend raak dat een IS-strijder in Nederland opduikt.

De 31-jarige IS-strijder zou in Nederland verblijven met valse papieren en onder een valse naam.

Politie op de hoogte

In het debatcentrum werd een film vertoond over IS-hoofdstad Raqqa, georganiseerd door Syrische activisten. Toen aanwezigen hem opmerkten en herkenden probeerden ze foto’s te maken waarop de IS-strijder op de vlucht sloeg. De politie was echter al van voor zijn aanwezigheid in het debatcentrum op de hoogte dat de man in Nederland verbleef. Wat er met deze nieuwe ontwikkeling zal gebeuren is onduidelijk. Wellicht wordt de man vanop een afstand in de gaten gehouden om zijn netwerk beter in beeld te kunnen brengen.

Het is niet mogelijk om de man simpelweg het land uit te zetten. Het internationaal recht verbiedt dat Syriëstrijders teruggestuurd worden naar hun thuisland zolang de oorlog er blijft duren.

Ook hoe de man in Nederland terechtgekomen is, blijft onduidelijk. Wel is duidelijk dat IS-strijders die naar Europa reizen grote internationale veiligheidsproblemen veroorzaken. Ze kunnen zich  begeven in de migrantenstroom en zo recht trachten te krijgen op verblijf.

1 REACTIE

Comments are closed.