Een honderdtal “jongeren van vreemde origine” hebben dinsdagavond op de trein tussen Ottignies en Brussel (de zogenaamde ‘Walibi-trein’) voor heel wat onrust gezorgd. De herrieschoppers trokken verschillende malen aan de noodrem. Eén wagon was vol met cannabisrook. Het aanwezige treinpersoneel werd beschimpt, geïntimideerd en geduwd. “We laten Securail al vaker patrouilleren”, zo verdedigt NMBS in De Standaard.

Doordat verschillende malen aan de noodrem werd getrokken, kreeg de trein die Walabi-bezoekers dinsdagavond terug naar huis moest brengen maar liefst drie uur vertraging. De verantwoordelijke treinbestuurder, Kevin E., doet zijn verhaal op Facebook: “Verschillende jongeren van vreemde origine [maakten] het ons zeer lastig om ons werk te doen. [Ze stonden] ons in ons gezicht […] uit te lachen”.

Wat ik en mijn treinbegeleider gisteren hebben moeten meemaken op de 2142 is gewoonweg schandalig, ziekelijk en…

Publiée par Kevin Eli sur mercredi 1 novembre 2017

“Wat ga je doen?” 

“Op de trein heerste er chaos”, schreef Kevin gisteren op Facebook. De trein werd tot vervelens toe tot stilstand gebracht door het gebruik van de noodrem. Terwijl Kevin A. de wagons afloopt om na te gaan welke noodrem er gebruikt is en die te resetten, wordt hij door verschillende herrieschoppers verhinderd om zijn werk te doen. Eén wagon hing “vol rook” en “[stonk] naar cannabis”. Eens de noodremmen gereset zijn, worden ze prompt opnieuw gebruikt. “Wat ga je doen”, zo dagen de herrieschoppers Kevin in zijn gezicht uit wanneer hij noodgedwongen zijn controle herbegint. Hij wordt geduwd en tot struikelen gebracht.

Op een bepaald moment ontstaat er zelfs “een zware vechtpartij in de trein tussen twee groepen”. Dit nadat de ene groep wou dat de andere groep stopte met de noodrem te bedienen. Na een noodoproep door Kevin worden er “een 30-tal agenten, stevig gewapend” gemobiliseerd. “Ik heb ze meteen binnen gelaten en de eerste info gegeven”, vertelt Kevin op Facebook. De trein wordt noodzakelijkerwijs in een tunnel (de trein kon niet verder geraken) in Bosvoorde leeg gemaakt. Pas nadat alle herrieschoppers (maar ook de rest van de passagiers) zijn verwijderd, kan de trein probleemloos vertrekken.

Reeds meer beveiliging

Het is niet de eerste keer dat er zich problemen voordoen op deze treinverbinding, zo bevestigt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman aan De Standaard“We weten dat het wel vaker gebeurt en nemen daar al de nodige maatregelen voor”, aldus Temmerman. “Securail, de beveiligingsdivisie van de NMBS, patrouilleert vaker op deze treinen. Dat was dinsdagavond ook het geval, maar helaas niet op de trein waarvan sprake”.

Maar ook ander treinverkeer rond Brussel trekt zinloos geweld en overlast aan. Begin dit jaar zijn zo een honderdtal allochtone vechtersbazen uit Brussel met de NMBS naar Lembeek afgezakt om te vechten. Diezelfde groep deed de week ervoor iets gelijkaardig in Halle.