Tijdens het voorbije jaar werden treinbegeleiders zo’n 837 maal het slachtoffer van geweld. Ondanks dat bij veertig procent van de geweldplegingen de daders werden gevat, werd er maar in 17 gevallen overgegaan tot de gerechtelijke vervolging hiervan. Dat blijkt uit de cijfers die Kamerlid Barbara Pas (Vlaams Belang) opvroeg bij minister van Mobiliteit François Bellot (MR).

Geweldsdelicten gepleegd op het openbaar vervoer zijn geen marginaal verschijnsel. Zo raakte gisteren bekend dat een honderdtal “jongeren van vreemde origine” dinsdagavond op de trein tussen Ottignies en Brussel (de zogenaamde ‘Walibi-trein’) voor heel wat onrust hebben gezorgd. De herrieschoppers trokken namelijk verschillende malen aan de noodrem. Ook was er één wagon vol met cannabisrook en werd het aanwezige personeel van de NMBS beschimpt, geïntimideerd en geduwd.

135 feiten van slagen en verwondingen

Uit de cijfers die Pas opvroeg blijkt dat meer dan de helft van de feiten bestaat uit bedreigingen (311) en beledigen (170). De andere helft bestaat uit het toebrengen van slagen en verwondingen (135) en lichte geweldplegingen (211). Slechts in het geval van 17 feiten werd er overgegaan tot gerechtelijke vervolging.

Veel van deze geweldsdelicten vallen volgens Pas toe te schrijven aan frustratie omwille van talloze vertragingen. Zo kwamen zo’n tien procent van de treinen het afgelopen jaar zes of meer dan zes minuten te laat op hun bestemming. Doch volgens Pas mag dat “nooit een argument zijn om over te gaan tot agressie tegenover mensen die hun beroep zo goed mogelijk, en vaak in moeilijke omstandigheden, moeten verrichten. Wie die rode lijn overschrijdt, moet bestraft worden.”   

Pas: “Kennelijk geen prioriteit voor NMBS”

Doordat er slechts in 17 gevallen werd overgegaan tot de vervolging concludeert Pas dat het geweld tegen het treinpersoneel kennelijk geen prioriteit is voor het gerecht of de NMBS. Zo stelt deze laatste zich alleen maar burgerlijke partij wanneer het slachtoffer dit ook doet. “Geweld tegen treinpersoneel kunnen en mogen we nooit tolereren. Indien de NMBS haar eigen personeel respecteert, moet zij zich telkens burgerlijke partij stellen bij feiten van agressie. Het omgekeerde geeft immers een signaal van straffeloosheid”, aldus Pas.