Bij de rellen gisterenavond in Brussel heeft een agent een schedelbreuk opgelopen. Ook journalisten werden live op televisie belaagd. Tot nu toe werden al een honderdtal aanhoudingen verricht, voornamelijk Afrikaanse jongeren tussen 16 en 18 jaar oud.

De agent liep ernstige verwondingen op tijdens de rellen gisterenavond aan de Louizalaan. Vermoedelijk kreeg de agent een projectiel tegen het hoofd. Hij heeft een zware schedelbreuk opgelopen en moet nog een operatie ondergaan.

“Libérez l’Afrique”

In totaal werden er volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) een honderdtal mensen aangehouden. 16 van hen riskeren een gerechtelijke vervolging. De aanhoudingen gebeurden op het grondgebied van Sint-Gillis en Elsene. In beide gemeenten werden auto’s en winkels vernield door de relschoppers.

De rellen ontstonden na een, voornamelijk Congolese, betoging aan het Justitiepaleis tegen de slavernij aan Libië. Daarop trok een groep deelnemers, die “Libérez l’Afrique” scandeerden, naar de Louizalaan waar zij enorm lelijk huis hielden.

“Een dertigtal jongeren die aanwezig waren bij de manifestatie op het Poelaertplein hebben op een gegeven moment hun gezicht bedekt en zijn dan richting Louiza getrokken om daar beschadigingen aan te brengen aan een aantal winkels”, zegt Ilse Van de Keere van de Brusselse politie.

De relschoppers vernielden en plunderden verschillende winkels. Ook verschillende auto’s – waaronder een voertuig van de federale politie – werden vernield of beschadigd. De politie is ter plaatste en heeft het waterkanon ingezet om de gemoederen te bedaren.

Journalisten belaagd

VTM-journalist Karel Lattrez werd live op televisie belaagd tijdens de rellen. De uitzending moest tot twee maal toe onderbroken worden omdat de journalist omsingeld werd door Afrikaanse jongeren. Bij de tweede poging kreeg de journalist zelfs een tik op het achterhoofd. “Als ze de camera zien wekt dat alleen maar agressie op. Ik denk dat het beter is dat we dat dan maar niet meer doen”, aldus VTM-nieuwsanker Stef Wauters tijdens de uitzending. Ook VRT-journalist Yves Borms kon met moeite verslag uitbrengen.

6 REACTIES

  1. Bij de rellen gisterenavond in Brussel heeft een agent een schedelbreuk opgelopen. Ook journalisten werden live op televisie belaagd. Tot nu toe werden al een honderdtal aanhoudingen verricht, voornamelijk Afrikaanse jongeren tussen 16 en 18 jaar oud. Einde citaat. Afrikaanse hooligans associëren met jongeren in het algemeen vind ik laakbaar. De media insinueren, wellicht onbewust, dat jongeren in het algemeen een misdadig karakter vertonen.

  2. Decennialang was er te Brussel een de facto anarchie. Alles werd toegestaan. Nu Vlaanderen zelf mee aan het bestuur van België zit, wordt Brussel ter orde geroepen. Noodzakelijk maar te laat. Decennialang gingen deze mensen niet naar school, weigerden ze de taal te leren en maakten ze zichzelf niet arbeidsgeschikt. Ze zullen agressief de rechten eisen terwijl ze de plichten niet hebben vervuld. Brussel ontploft.

    • Hoezo, Brussel ter orde geroepen – is er dan geen communitaire vrede ? Voor MR is elke aanpassing van het Brussels statuut een communitaire aangelegenheid.

Comments are closed.