De Griekse minister van Migratie Ioannis Mouzalas heeft woensdag erkend dat het steeds moeilijker wordt om het migratieprobleem in Griekenland onder controle te krijgen.

Het aantal mensen, dat sinds augustus vanuit Turkije is aangekomen op de Griekse eilanden, is 200 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. 

Stijging van 200 procent

In juli kwamen er gemiddeld 87 mensen per dag op de Griekse eilanden aan, augustus schoot dat aandeel omhoog tot gemiddeld 156 per dag. Het dagelijkse gemiddelde steef verder tijdens september en oktober, tot maar liefst 214 per dag. In de maand oktober arriveerden er maar liefst 4.000 migranten op de Griekse eilanden.

Mouzalas omschrijft de situatie in de overbevolkte kampen op Lesbos en Chios als respectievelijk “erg slecht” en “slecht”. Desalniettemin zegt Mouzalas dat hij de deal tussen de Europese Unie en Turkije om de migratiestroom in te dijken als een goede maatregel beschouwt. Hij noemde de deal daarbij “bepalend voor de toekomst van Griekenland”.

Ingewikkelde Griekse asielprocedure

Hij wees er wel op dat er, wat hem betreft, heel wat meer mensen teruggestuurd zouden moeten worden. “We zouden graag meer terugkeerders zien, want dat zou de orde heel wat herstellen”, aldus Mouzalas.

Sinds het sluiten van de EU-Turkijedeal zijn er nog maar 1.360 mensen teruggestuurd. Volgens Mouzalas ligt dat lage aantal vooral aan de manier waarop in Griekenland asielaanvragen behandeld worden. “Wij zijn het enige land dat op vier niveau’s asielaanvragen onderzoekt”, zegt Mouzalas. Hij erkende ook dat veel uitgewezen asielzoekers uiteindelijk nog een poging wagen om illegaal het land binnen te komen.

Verder kondigde de minister aan dat de Griekse regering van plan is om nieuwe opvangcentra op de eilanden te bouwen, indien de migratiestroom aanhoudt zoals nu. Hij voegde daaraan toe dat dat, indien nodig, zou gebeuren zonder de toezegging van de lokale autoriteiten op de eilanden.