150 Syrische vluchtelingen in Libanon of Turkije zullen van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) een humanitair visum krijgen. Francken ondertekent daarover vandaag met kardinaal Jozef De Kesel en andere verantwoordelijken van erkende kerken en godsdiensten een intentieverklaring.

De 150 zullen vanuit Turkije of Libanon naar België reizen. Zij zullen niet door overheidsagentschap Fedasil worden opgevangen, maar door de geloofsgemeenschappen, die dit project ook financieren.

Gemengde groep uit alle geloofsgemeenschappen

De Syriërs werden geselecteerd op basis van hun kwetsbaarheid. Het gaat voornamelijk om gezinnen met kinderen, maar ook ouderen of personen met een bijzondere medische problematiek. Ook werd er gekeken naar banden met ons land. Het gaat om een gemengde groep uit de vele geloofsgemeenschappen die Syrië rijk is.

“Wij hebben dit initiatief genomen omdat we niet kunnen toekijken bij het drama dat zich dagelijks in de Middellandse zee afspeelt. Wij zijn tegen mensensmokkelaars, maar wij vinden wel dat Europa zich niet 100 procent kan afsluiten voor de nood van deze mensen, vandaar deze humanitaire corridor”, zegt Jan De Volder van de Sant’Egidio gemeenschap.

Bovenop 1.150 van EU-hervestigingsprogramma

“Ik ben heel verheugd dat over religieuze verschillen heen zo’n operatie wordt opgezet”, aldus Francken. “Ik heb altijd gepleit voor meer veilige toegang tot ons grondgebied voor “echte” vluchtelingen. Wat onrechtvaardig is, is vluchtelingen over te leveren aan mensenhandelaars die er grof geld aan verdienen en waarvoor mensenlevens van geen tel zijn.”

Francken benadrukt dat de 150 vluchtelingen bovenop de 1.150, die België via het EU-hervestigingsprogramma zal opvangen, zullen komen. En eveneens bovenop de eerdere reddingsoperaties van de Christenen.

ADVERTENTIE