Vandaag gaat er sinds twaalf uur vanmiddag een grote pro-Spaanse manifestatie door in Barcelona. Hieraan nemen volgens de Spaanse kant El País honderdduizenden manifestanten deel. Zelf stelt de organiserende burgerbeweging, Societat Civil Catalana (SCC), het standpunt van de “zwijgende meerderheid” te vertolken. 

De huidige manifestatie is koren op de molen van premier Mariano Rajoy (PP). Zo stelde hij gisteren in een interview met El País dat “Spanje […] niet verdeeld [zal] worden en de nationale eenheid […] behouden [blijft]”. Naar eigen zal Rajoy “dat op alle mogelijke wettelijke manieren doen”“Als het echt moet”, wil hij zelfs artikel 155 van de Spaanse grondwet gebruiken. Door dit artikel aan te wenden kan de Spaanse regering de onafhankelijkheid van een regio schorsen.

Gesprekken met de naar autonomie strevende Catalanen wil hij echter wel voeren. Doch, pas nadat de zij hun “dreigende toon” achterwegen hebben gelaten. “Laat ons serieus blijven: we kunnen niets uitwerken als de nationale eenheid wordt bedreigd”, maakte Rajoy zijn positie duidelijk.

“Het verenigde Spanje zal nooit verslagen worden”

De burgerweging Societat Civil Catalana (SCC) organiseerde de huidige betoging om aan te tonen dat “de zwijgende meerderheid” tegen de onafhankelijkheid is. Op dit moment zouden er – althans volgens de aanwezig zijnde VRT-journalist André Vermeulen – honderdduizenden manifestanten deelnemen.

Massale mobilisatie door de PP

Niet iedere deelnemer aan de betoging in Barcelona is echter Catalaan. Zo werden er vanuit heel Spanje gratis bussen aangelegd om mensen naar Barcelona te vervoeren. Op die manier willen zij – op initiatief van de PP – het signaal vóór de Spaanse eenheid versterken.

De huidige manifestatie is een opkikker voor premier Rajoy. Na kritiek in binnen- en buitenland op het gebruikte politiegeweld en zijn dogmatische houding, kan hij op deze manier schermen met de steun van – althans een gedeelte – van de bevolking. De manifestatie in Barcelona ontvangt echter niet alleen steun van Rajoy zijn rechts-conservatieve Partido Popular, maar ook van de Spaanse socialisten en het centrumrechtse Ciudadanos.

3 REACTIES

  1. Spanje is in het achterwerk gebeten. Moesten ze het referendum zonder geweld en met strenge controle op de telling laten verlopen hebben dan was er heel misschien niet eens een meerderheid (wie weet).
    Maar nee, Spanje heeft alles op alles gezet om elke stemming tegen te gaan en moet tegenstanders van de onafhankelijkheid van buiten Catalonië importeren.
    Een beetje zoals de hele EU die migranten van elders haalt en stemrecht geeft omdat anders anderen aan de macht zouden komen.

    Als de Catalanen onafhankelijk willen zijn dan is dat een logisch gevolg van hoe Spanje met hen omgegaan heeft. Laat hen de onafhankelijkheid uitroepen!

    Als de Spaanse staat zou vallen door afscheiding van Catalonië dan is het Spanje die het gevolg van eigen handelen in moet zien.