Zondag zijn er tien migranten opgepakt in de buurt van het Maximiliaanpark in het kader van identiteitscontroles die de politie daar uitvoert. Zes van hen kregen het bevel het Belgische grondgebied te verlaten. Vier van hen werden naar een gesloten centrum gestuurd.

“Er heeft inderdaad een actie plaatsgevonden zoals die regelmatig plaatsvinden in het Maximiliaanpark. Daarbij is een tiental personen opgepakt en meegenomen naar het secretariaat voor verdere controle van de identiteit”, bevestigt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere. De federale gerechtelijke politie zou informatie verkregen hebben dat rondom het park mensensmokkelaars actief waren om migranten naar het Verenigd Koninkrijk over te brengen.

Dublin-procedure

Het gaat om drie Soedanezen, twee Eritreeërs, een Macedoniër, een Egyptenaar, een Algerijn, een Ethiopiër en een Syriër. Vier van hen zijn naar een gesloten centrum gestuurd omdat ze onder de Dublin-procedure vallen. Dit wil zeggen dat ze asiel moeten aanvragen in het EU-land waar ze het eerst zijn aangekomen.

Een Soedanees en een Egyptenaar moeten gerepatrieerd worden naar Duitsland. De Eritreeër zou naar Zwitserland moeten. Van de vierde persoon in een gesloten centrum, de Macedoniër, is nog niet bekend naar welk land hij teruggestuurd zal worden. Zes andere migranten kregen het bevel het grondgebied te verlaten.

Grootschalige politieactie

De politieactie zou hebben plaatsgevonden toen een tweehonderdtal migranten stond te wachten om een slaapplaats toegewezen te krijgen bij vrijwillige opvanggezinnen. Er zouden toen volgens de berichtgeving een vijftigtal zijn ingerekend door de politie.

“Toen kwamen politievoertuigen aan en is iedereen beginnen weglopen. We weten niet hoeveel migranten precies werden gearresteerd, maar tussen 40 en 60 van hen werden door de ordediensten meegenomen”, zei Adriana Costa Santos, coördinatrice van het burgerplatform dat de overnachtingen regelt. “De operatie werd door de vrijwilligers op beeld gevat, maar de politie gaf te kennen dat ze de smartphones in beslag zou nemen als ze de beelden niet zouden verwijderen.”

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/

1 REACTIE

  1. Ik word gewoon ziek van de phrase : ‘gelieve het grondgebied te verlaten’. N-VA jullie zitten ook in de regering, dus maak van deze holle phrase iets anders aub.

Comments are closed.