Zuid-Afrikanen die campagne voeren tegen de ‘Plaasmoorde‘ zijn op verschillende plaatsen in Zuid-Afrika verzameld in vreedzaam protest. Een aantal wegen zijn hierbij met trucks en tractors door de activisten afgezet. De Plaasmoorde zijn een lange reeks van bloedige overvallen op boerderijen die plaatsvinden sinds 1994. De landbouwbedrijven die geviseerd worden zijn voornamelijk eigendommen van leden van de blanke ‘Boer’-populatie: een etnische minderheid in Zuid-Afrika.

Vandaag zijn duizenden ‘Boeren’ of ‘Afrikaners’ verenigd in publiek eerbetoon en rouw voor de honderden slachtoffers van de ‘Plaasmoorde’. Tegelijk willen ze door hun protest meer aandacht verkrijgen van de overheid voor het crimineel, en volgens burgerrechtenorganisatie AfriForum racistisch, fenomeen. De Plaasmoorde teisteren de Boer-gemeenschap sinds het einde van de Apartheid in Zuid-Afrika in 1994.

#BlackMonday

Het protest wordt georganiseerd onder de noemer en Twitter-hashtag ‘#BlackMonday’. Het initiatief komt er na een video-oproep door Chris Loubser. Een vriend van Loubser, een boerderij-manager afkomstig uit Franschhoek, werd brutaal vermoord tijdens zo’n Plaasmoorde-overval. Ook de moord op de Nederlandse expat Peet van Es eerder dit jaar in zijn huis in Zuid-Afrika bracht de benarde situatie van de blanke Akrikaners of ‘Boeren’ opnieuw in de aandacht.

Blanke Boeren zijn wel vaker het slachtoffer van gewelddadige roofovervallen, de zogenaamde plaasmoorde’. Sedert de val van de Apartheid en de machtsovername van het ANC werden jaarlijks honderden Boeren het slachtoffer van een plaasaanval en daarbij sterven ook jaarlijks bijna honderd Boeren. De Zuid-Afrikaanse politie noteerde dat er tussen 1994 en 2007 1.437 Boeren vermoord werden. Nadien werden geen officiële statistieken meer vrijgegeven, waardoor mensenrechtenorganisaties zich berusten op de cijfers van de boerenvakbond Transvaal Landbou-Unie. Dit jaar zouden al 70 blanke landbouwers zijn vermoord. Telkens is er sprake van zware mishandeling en veelal ook verkrachting.

Regering heeft weinig oor naar grieven van Boeren

Mensenrechtenorganisaties wijzen erop dat de Zuid-Afrikaanse Boeren opzettelijk geviseerd worden, maar de autoriteiten ontkennen dit veelal. Volgens de cijfers van het United Nations Office on Drugs and Crime (UNDOC) heeft Zuid-Afrika het negende hoogste moordcijfer ter wereld: jaarlijks worden er per 100.000 inwoners gemiddeld 33 mensen vermoord. Volgens AfriForum gaan de moordcijfers bij blanke Boeren echter door het dak. De mensenrechtenorganisatie heeft het over een ratio van 132 doden per 100.000 Boeren.

Volgens Vryhheidsfront Plus, een politieke partij die de belangen van blanke Afrikaners behartigt, doet het ANC te weinig om de problematiek te bekampen en is ze zelfs ten dele verantwoordelijk. Onder meer het anti-Apartheidslied ‘Kill the farmer, kill the Boer’ laat weinig aan de verbeelding over. Het ANC verdedigde de controversiële liedtekst heel lang, tot ze uiteindelijk toch werd verboden. Niettemind zong Zuid-Afrikaans president Jacob Zuma (ANC) het weinig smakelijke lied nog eens op een ANC-bijeenkomst in Bloemfontein in 2012.

https://twitter.com/TimesLIVE/status/924904590725844992

4 REACTIES

  1. Waarom horen of zien wij hier nooit iets van in onze poco-media. Schiet als blanke eens een- één- zwarte dood vanuit een racistisch motief, en het staat op het eerste blad in de Morgen en de Standaard. Nu worden er jaarlijks honderden hardwerkende boeren met gans hun gezin uitgemoord door zwarte amorfe idioten. Waar blijft Amnestie International? AZG, 11.11.11, Broederlijk delen en tutti quanti ? Oorverdovende stilte vanuit die kringen.