Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) kondigt een plaatselijk samenscholingsverbod af van minstens een week in de Brederodewijk. Vrijdag brak daar een massale vechtpartij uit tussen Turken en Koerden. Ook gisteren was de sfeer er erg grimmig.

“Om de orde te herstellen en de veiligheid van de Antwerpenaren te waarborgen, heb ik beslist om een plaatselijk samenscholingsverbod van minstens een week af te kondigen”, zegt de burgemeester.

“Buitenlands conflict geïmporteerd”

“Ik veroordeel ten strengste hoe een buitenlands conflict geïmporteerd wordt en het gemak waarmee grote groepen relschoppers denken gebruik te kunnen maken van geweld tegen personen en eigendommen”, klinkt het verder. “Zij zullen daar niet in slagen en wij zullen daar zeer hard tegen blijven optreden, want dat gedrag staat haaks op de vrijheid van meningsuiting die wij in onze stadsgemeenschap koesteren. Die vrijheid vereist respect voor elkaar. Ongeacht persoonlijke overtuiging of afkomst.”

De Wever zegt voorts dat het niet om een “marginale minderheid” gaat, hij zal daarom de Turks-Antwerpse en Koerdisch-Antwerpse gemeenschappen “zo snel mogelijk aanspreken”“Ik zal met hen bekijken hoe zij kunnen bijdragen om aan deze spanningen een einde te stellen.”     

Hij spreekt ook zijn steun uit voor de politie van Antwerpen. “Ik wil benadrukken dat ik een enorm ontzag heb voor de inzet van onze veiligheidsdiensten en het professionalisme van onze bemiddelingsteams op het terrein. In naam van alle Antwerpenaren bedank ik hen voor hun inspanningen.”

Brandbommen op politie

Zowel vrijdag en gisterenavond was de sfeer in de Brederodestraat bijzonder grimmig. Vrijdag gingen een honderdtal personen met elkaar op de vuist. Aanleiding was toen de passage van een PKK-bus die de buurtbewoners zou provoceren.

Gisterenavond verzamelden er dan weer een honderdtal mensen ter hoogte van een café, met stokken en staven. De meute sprak dreigende taal. Toen de ordediensten ter plaatse kwamen werden zij in de rug aangevallen. Er werd met stoelen en tafels gegooid, daarbij raakte een inspecteur gewond.

Wat later op de avond werd de rust opnieuw verstoord door relschoppers, ditmaal gewapend met stokken en metalen staven. Zij gooiden met brandbommen naar de politie en er werd een softgunwapen gevonden.

Er werd een helikopter van de federale politie ingezet en er werd na middernacht nog enkele uren gepatrouilleerd in de omgeving. Verschillende mensen schonden het afgekondigde samenscholingsverbod en werden bestuurlijk aangehouden. Uiteindelijk werden veertig mensen bestuurlijk aangehouden en twee personen gerechtelijk. De twee gerechtelijke aanhoudingen gebeurden omdat de personen illegale wapens droegen. In totaal vielen er vier gewonden.

2 REACTIES

  1. Waren de incidenten van de vorige weken(maanden) dan ook te wijten aan de Koerden ?
    Wie het nog niet door heeft(dat praten niet werkt), zal het nooit doorhebben. De enige manier om dit op te lossen(alhoewel KP zal zeggen dat dit niet wijs is) is de harde hand. Ook het afnemen van de dubbele nationaliteit zou als een zwaard van damocles boven hun hoofd moeten hangen. Nog een tip : overweeg ook eens het afnemen van OCMW steun bij veroordelingen.