Amerikaanse vertegenwoordigers lieten weten aan het persagentschap AP dat de Verenigde Staten zich terug trekken uit UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Dat doet het land omdat het vindt dat veel van de resoluties die de werelderfgoedorganisatie neemt anti-Israël zouden zijn.

Amerika stopte al in 2011 met financieel bij te dragen aan de organisatie toen UNESCO besliste om de Palestijnse Autoriteiten te erkennen als lid. De VS probeerden nadien wel nog achter de schermen druk uit te oefenen op UNESCO. Nu lijkt de maat van de VS vol te zijn, al werd de beslissing (nog) niet officieel bekendgemaakt. De formele terugtrekking zou volgend jaar plaatsvinden.

Nood aan hervorming

“Deze beslissing werd niet licht genomen”, zegt Heather Nauert, woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. “Dit besluit reflecteert de zorgen van de VS omtrent achterstallige betalingen van de UNESCO, de nood aan een fundamentele hervorming van de organisatie en de anti-Israëlische vooringenomenheid van de organisatie.”

Amerika zou wel geëngageerd blijven als observerend niet-lid van de organisatie om de visie, perspectieven en expertise van de VS te vertegenwoordigen.

De organisatie is zelf op zoek naar een nieuwe directeur-generaal. Momenteel zijn een Franse en Qatarese kandidaat topfavorieten om de organisatie te leiden.

Anti-Joodse VN

UNESCO maakt deel uit van de VN, waar de stem van de islamitische landen zwaarder doorweegt dan de Israëlische. Zo besliste te organisatie recent dat belangrijke historische en religieuze Joodse sites, zoals de grot van de Patriarchen en de Tempelberg, Palestijns zijn. Dit tot groot ongenoegen van Israël en Amerika. Twaalf staten stemden voor die Palestijnse resolutie en slechts 3 stemden tegen.

Het is niet de eerste keer dat Amerika zich terugtrekt uit UNESCO, in 1984 deed Ronald Reagan hetzelfde. Deze terugtrekking werd nadien echter ongedaan gemaakt door George W. Bush.