Enkele maanden na de inauguratie van president Donald Trump (Rep.) tonen cijfers aan dat zijn beleid omtrent illegale migratie en zijn harde aanpak van buitenlandse misdaadbendes werkt. Illegale migratie nam een forse duik en het aantal deportaties van bendeleden nam fors toe. Knack vroeg de cijfers op.

Migratie en vooral illegale migratie aanpakken waren belangrijke verkiezingsbeloftes van president Donald Trump. Onder meer met de bouw van een muur tussen de Verenigde Staten en Mexico wilde hij de torenhoge illegale migratie een halt toeroepen. Daarnaast beloofde Trump komaf te maken met buitenlandse misdaadbendes die op het Amerikaanse grondgebied opereren.

Minder illegale migratie, meer deportaties

Trump’s krachtige retoriek over illegale migratie, de bouw van een muur en deportaties lijkt zijn vruchten af te werpen. Sinds de inauguratie van Trump nam illegale migratie een enorme duik. Migranten die asiel willen aanvragen, laten zich vaak zelf arresteren om een kans te maken op een legaal verblijf in het land. Het aantal arrestaties staat op het laagste peil sinds 2012. In oktober en november 2016, onder oud-president Obama, werden nog meer dan 60.000 mensen tegengehouden. Na de inauguratie van Trump ligt het gemiddelde rond de 20.000 arrestaties.

“Het is duidelijk: op dit moment beslissen heel wat minder mensen om te migreren”, aldus Jorge Peraza Breedy, IOM-missiehoofd in El Salvador voor de Noordelijke Driehoek. “Migranten zijn bang voor de verstrengde migratiepolitiek in de VS. Er is ook veel onzekerheid over Amerikaanse verblijfsprogramma’s zoals DACA en TPS, men wacht liever af.”

Ook omtrent de aanpak van buitenlandse misdaadbendes, lijkt Trump daad bij woord te voegen. Vanaf oktober 2016 tot vandaag werden 5.207 bendeleden uitgewezen naar Centraal-Amerika. Ter vergelijking: in heel 2016 werden er 2.057 bendeleden uitgewezen. De immigratiepolitie is voorstander van de harde aanpak van Trump. “Op die manier kunnen deze bedreigingen voor de openbare veiligheid verwijderd worden uit de buurten die ze terroriseren en kunnen ze teruggestuurd worden naar hun thuisland”, aldus een woordvoerder van immigratiepolitie ICE aan Knack.

1 REACTIE