Vandaag stemde het Vlaams Parlement een resolutie waarin het “ten strengste het buitensporig geweld dat de Spaanse autoriteiten hebben gebruikt tegen [de] Catalaanse burgers” afwijst. Het parlement roept de partijen op om zo snel mogelijk een “vredevolle en democratische oplossing” te vinden.

Vandaag konden de Vlaamse meerderheidspartijen de violen gelijkstemmen met betrekking tot Catalonië. Eerder was dit nog niet het geval maar door het geweld van afgelopen zondag, raakte men het vandaag toch eens over een gezamenlijke tekst. Ook oppositiepartijen sp.a, Groen en Vlaams Belang steunden de resolutie. Hoewel CD&V, Open Vld en N-VA het eens raakten over de resolutie, gaven zij er elks hun eigen invulling aan.

Rik Daems (Open Vld): “Provocatie en escalatie komt van twee kanten”

Voor Vlaams parlementslid voor N-VA, Jan Van Esbroeck, was de Spaanse overheid duidelijk verantwoordelijk voor het geweld van afgelopen zondag. “Pure horror en terreur van de bovenste plank“, noemde hij dit.

Vlaams parlementslid voor Open Vld, Rik Daems, stelde daarentegen dat de “provocatie en escalatie […] van twee kanten [kwam].” Volgens hem mocht er ook geen kamp worden gekozen. “Als je een bijdrage wil leveren tot een oplossing, mag je geen kamp kiezen”, betoogde Daems. Ook CD&V had bij monde van Vlaams parlementslid Ward Kennes kritiek op de Catalanen. “De Catalaanse regering heeft ook geen foutloos parcours gereden. Een uitspraak van het Grondwettelijk Hof is niet vrijblijvend”, zo stelde Kennes.

Hoewel oppositiepartij Vlaams Belang een eigen motie had ingediend, ondersteunde zij toch de motie van de meerderheidspartijen. In hun initiële motie ging de partij veel verder. Zo vroeg zij onder meer om “de legitimiteit en de uitslag van het referendum ondubbelzinnig te erkennen” en Catalonië “te erkennen als nieuwe staat van zodra het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid uitroept“. Doordat de partij hiervoor niet genoeg bondgenoten vond en het geweld van de Spaanse overheid duidelijk wou veroordelen, schaarde Vlaams Belang zich achter de tekst van de meerderheidspartijen.

Veroordeling van geweld

In de resolutie vraagt het Vlaams Parlement aan de Vlaamse regering om het geweld te veroordelen. Verder dringt het parlement op politieke dialoog en internationale bemiddeling aan. Vlaams minister-president, Geert Bourgeois (N-VA), gaf al aan dat zijn Vlaamse regering de resolutie ten volle steunt.

1 REACTIE

  1. Het Vlaams parlement veroordeelt ten strengste het buitensporig geweld dat de Spaanse autoriteiten hebben gebruikt tegen [de] Catalaanse burgers”. TV beelden tonen pure horror en terreur van de bovenste plank gepleegd door criminelen in politie-uniform. Terechte reactie van het VL parlement. Een valse noot: de opmerking van de liberaal Rik Daems. “Als je een bijdrage wil leveren tot een oplossing”, mag je geen kamp kiezen betoogde hij. Blijkbaar ziet Daems geen graten in gratuit politiegeweld tegen weerloze en vreedzame burgers. Maar goed nu weten de Leuvenaars ten minste wat hen te wachten staat indien deze sympathisant van de Spaanse Erdogan tot burgemeester van Leuven zou verkozen worden.