Het Vlaams Belang heeft de rechtszaak gewonnen die het vorige maand had ingespannen tegen Boek.be, dat is de organisatie die de jaarlijkse Boekenbeurs houdt. Op dat evenement worden/werden steevast boeken van het Vlaams Belang geweigerd. Indien Boek.be nu toch wil volharden en wil verder gaan zonder de rechtsnationalistische werken van de aan het Vlaams Belang gelieerde Uitgeverij Egmont, dan moet het een dwangsom van een half miljoen euro betalen. Dit per editie.

“Uitgeverij Egmont is de enige uitgeverij in Vlaanderen waar politici van Vlaams Belang hun boek kunnen publiceren”, dat zei partijvoorzitter Tom Van Grieken nog begin vorige maand aan Het Nieuwsblad. Dat leek tot voor kort te kloppen, want Van Grieken moest voor zijn eigen boek – Toekomst in Eigen Handen – naar de Nederlandse Uitgeverij Van Praag trekken. De partij legde zich daar echter niet bij neer en trok begin deze maand naar de rechter om de discriminerende praktijken van Boek.be aan te klagen. Het Vlaams Belang heeft nu gelijk gekregen.

Uitgeverij Egmont

De Vlaams Belang-uitgeverij werd in de jaren ’90 opgestart omdat auteurs verbonden aan de rechtse partij nergens anders hun werken en boeken konden publiceren. De uitgeverij geeft zelfs niet-politieke boeken uit, maar kreeg nooit een eigen stand op de populaire jaarlijkse Boekenbeurs. De discriminatoire aard van de praktijk werd zo duidelijk dat zelfs linksprogressieve journalisten zoals Joël De Ceulaer de praktijk aanklaagden.

Om op de beurs te mogen staan moest/moet een uitgeverij lid zijn van de vzw Groep Algemene Uitgevers. Die vzw weigerde echter elk jaar om het Belang een lidmaatschap te geven, en dit in een nagenoeg unanieme stemming. “De perceptie is dat Egmont eerder een politiek instrument is dan een uitgeverij”, zei Alexis Dragonetti, voorzitter van de GAU en woordvoerder van Boek.be, begin deze maand nog aan Het Nieuwsblad.

Uitspraak: dwangsom van 500.000 euro

Echter, de rechtbank volgt deze redenering niet, en belangrijker, doorzag de band tussen de vzw GAU en Boek.be als een minder dan eerlijke toegangsvoorwaarde.

“We willen als auteurs gewoon worden behandeld als al de rest”, aldus Van Grieken bij de start van het proces. Van Grieken lijkt nu zijn zin te krijgen, althans inzake de Boekenbeurs. Als Boek.be en het verbonden GAU blijvend Vlaams Belang willen uitsluiten, moeten ze per rechterlijk bevel 500.000 euro betalen aan Uitgeverij Egmont. Dit per editie van de Boekenbeurs. De rechter oordeelde dat de VB-uitgeverij beantwoordt aan alle statutaire verplichtingen om te worden toegelaten om een stand te kunnen huren.

“Gezond verstand zegeviert. Het is niet meer dan normaal dat politici die boeken uitgeven op de Boekenbeurs mogen staan”, vertelt Van Grieken aan Gazet Van Antwerpen. Fré Pas, verantwoordelijke bij Uitgeverij Egmont en broer van Kamerlid Barbara Pas, communiceerde aan SCEPTR via de telefoon dat ze deze editie er “sowieso zullen staan”.

De Boekenbeurs gaat dit jaar door van 29 oktober t.e.m 5 november en van 9 t.e.m 12 november in Antwerp Expo.

7 REACTIES

  1. Boekenbeurs.be een links totalitair clubke. Hoe lang s het geleden dat de socialisten betoogden voor pluralisme tegen de CVP-staat. Vervolgens zijn de sossen op hun beurt een totalitaire visie gaan ontwikkelen waar tegenspraak en dissidentie taboe waren. Valt het niet op dat de politieke krachten in Vlaanderen die zich te pas en onpas beroepen op de waarden van de “Verlichting” zelf intolerant zijn tov controversiële meningen?

  2. De enige juiste beslissing , ik mag open dat de linkse vuiligheid a la Geysels eindelijk begrepen heeft dat fatsoenlijke mensen niet op hun drek zitten te wachten , alhoewel ik vrees dat zelfs een gerechtelijke uitspraak niet in staat is om de enige actieve hersencel waarover dit uitschot beschikt te activeren.