Donderdagavond zijn er in het Zweedse stadje Trelleborg verschillende gewonden gevallen bij 1 of meerdere schietpartijen in het centrum van de stad. De politie onderzoekt de schietpartij niet als terrorisme, maar is ervan overtuigd dat het gaat om bendegeweld. Trelleborg zou immers veel te kampen krijgen met bendegeweld de laatste tijd.

Zweden wordt de laatste maanden geteisterd door bendegeweld. In Zweden zijn er 61 gebieden die de politie definieert als kwetsbaar, zogenaamde “no-go areas”. Politie en hulpdiensten worden er vaak aangevallen. “In deze kwetsbare gebieden heersen de criminelen. Vroeger schoten ze in de benen om te intimideren, nu schieten ze in het hoofd om te doden”, aldus Linda Staaf, hoofd van de inlichtingendienst in de operationele eenheid nationale politie.

“Veel schoten”

Gisteravond omstreeks half 11 kreeg de politie verschillende oproepen binnen over schietpartijen in het centrum van het kleine stadje Trelleborg dat zo’n 650 kilometer ten zuiden van de Zweedse hoofdstad Stockholm ligt. Bij de schietpartij vielen 4 gewonden. Zij moesten worden afgevoerd naar het ziekenhuis. “We kregen telefoons binnen van verschillende mensen die schoten hadden gehoord”, luidt het bij de politie. “Wanneer we toekwamen, vonden we verschillende gewonden op verschillende plaatsen.”

“Er waren veel schoten”, vertelt een getuige aan de krant The Express. “Mensen begonnen te lopen en de politie kwam in groten getale aan.” Geen van de gewonden zou in levensgevaar zijn volgens de hulpdiensten. “Twee mensen zijn neergeschoten, een persoon is neergestoken met een mes en een vierde persoon raakte ook gewond. Geen van verkeert in levensgevaar.” Eén persoon werd gearresteerd. Vijf anderen werden ondervraagd en weer vrijgelaten.

De politie onderzoekt de zaak niet als terrorisme. Volgens de politie gaat het immers om een voorval van bendegeweld en niet om een daad van terreur. In de desbetreffende stad zouden er immers regelmatig voorvallen van bendegeweld plaatsvinden de laatste tijd. Meer informatie over het onderzoek wil de politie nog niet kwijt. “Ik heb geen extra informatie op dit moment. Maar we zijn het aan het onderzoeken”, luidt het.

ADVERTENTIE