De Japanse premier, Shinzo Abe, heeft de verkiezingen overtuigend gewonnen. De premier trok naar de kiezer met een uitgesproken nationalistisch programma omtrent de rol van Japan in de wereld. Japanse media meldden maandagochtend dat Abe zijn ‘Liberaal Democratische Partij’ samen met zijn kleinere coalitiepartner 312 van de 465 zetels in het parlement verzekerden. Dat is net iets meer dan een tweederdemeerderheid.

Niet alleen verzekert de kiesuitslag de stabiliteit van de zittende regering, maar zal het er wellicht ook voor zorgen dat Abe nog eens drie jaar lang voorzitter kan blijven van zijn partij. Abe kwam aan de macht eind 2012, maar deze overwinning kan ervoor zorgen dat Abe nog tot 2021 premier blijft. Maar allicht belangrijker, Abe is voorstander van beleidsopties die weggaan van de pacifistische grondwet die Japan na WOII aannam. Nu krijgt Abe’s nationalistische visie op Japan meer slagkracht en een grote slaagkans. De beurzen reageerden met enthousiasme op de uitslag.

Abe’s Japan

Sinds Abe aan de macht kwam in 2012 heeft Abe een prominentere rol gezocht voor Japan in het internationale toneel. Een hardere lijn ten aanzien van Noord-Korea, hechte banden met de VS en het uitbouw van de Japanse strijdkrachten waren allemaal onderdeel van Abe’s visie en beleid. Ook sloeg Abe een pro-nucleair pad in wanneer het op energievoorziening aankwam. De kernramp bij Fukushima kwam echter hieromtrent als onaangenaam nieuws voor de Abe-regering.

Economisch-monetair kende Abe’s Japan wisselend succes. Abe’s economisch beleid staat bekend ‘Abenomics’. Na jarenlange deflatie (waarbij goederen goedkoper worden, maar waardoor koopgedrag uitgesteld wordt) en stagnatie, voerde Abe een heel losse monetaire politiek uit. Dit hield in dat de Japanse centrale bank flink wat geld ‘bijdrukte’. Dit werd/wordt gecombineerd met lage intrestvoeten om investeringen te stimuleren. Structurele hervormingen zoals belastinghervorming bleken echter – hoewel gepland – moeilijker te realiseren. Sinds oktober 2016 heeft Japan opnieuw (lichte) inflatie. Deze zomer stond de inflatieteller in Japan op 0,7 procent.

Vervroegde verkiezingen

De verkiezingen in Japan vonden gisteren vervroegd plaats. De vervroegde verkiezingen werden door Abe aangekondigd op 25 september te midden van de crisis met Noord-Korea. De inzet van de verkiezingen draaiden grotendeels rond de herziening van de Japanse grondwet. De opkomst was echter historisch laag. Slechts 54 procent van de kiesgerechtigden bracht een een stem uit gisteren.

Abe’s partij is eerder conservatief. Maar aanvullend op zijn conservatieve principes heeft Abe steeds een nationalistische én pragmatische agenda uitgevoerd. Terwijl de banden met de VS hecht werden onderhouden, werd ook Russisch president Vladimir Poetin te vriend gehouden. In zijn verkiezingsmanifest wordt voorgesteld hoe Japan moet afwijken van de pacifistische grondwet die het na WOII door de VS kreeg opgelegd. Belangrijk in deze is art. 9. Hierin wordt het Japanse recht om de oorlog te verklaren, opgegeven.

Een verandering aan de grondwet vergt echter een tweederdemeerderheid in het parlement én een opvolgend referendum. Abe heeft nu de mogelijkheid om dit proces te starten.