Bij het hoofdgebouw van Vanden Borre in Sint-Pieters-Leeuw, in Vlaams Brabant, werden op vrijdag twee illegalen aangetroffen. Het ging om twee transitmigranten. Zij kregen inmiddels een bevelschrift om het grondgebied te verlaten. Dat meldt het Nieuwsblad.

Het ging om twee mannen van Afrikaanse origine die zich hadden verscholen in een vrachtwagen. Zij hoopten met de vrachtwagen mee te kunnen reizen naar het Verenigd Koninkrijk. Het ging dus om zogenaamde transitmigranten.

Bevel grondgebied te verlaten

“Omstreeks 9.45 uur kregen we een melding dat er twee personen uit een vrachtwagen waren gesprongen. Onze ploegen zijn ter plaatse gegaan en hebben de twee mannen na wat zoeken kunnen oppakken”, klinkt het bij de politie.

De twee mannen werden opgepakt door de politie en meegenomen naar het commissariaat voor verhoor en identificatie. Daar werd vastgesteld dat een van personen minderjarig was. Hoewel zij van Afrikaanse origine zijn is hun land van herkomst niet meteen duidelijk. De politie contacteerde daarop de Dienst Vreemdelingenzaken en de twee kregen het bevel om het grondgebied te verlaten.

Transitmigranten in West-Vlaanderen

Eerder deze week kwam ook aan het licht dat er dit jaar in West-Vlaanderen al 4.137 illegalen onderschept zijn. De problematiek concentreert zich daar vooral rond de haven van Zeebrugge. Van daaruit proberen immers vele zogenoemde transitmigranten het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Het gaat vooral om Afrikanen.

Onlangs liet minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon nog weten dat er in West-Vlaanderen extra mankracht komt om dit soort mensensmokkel tegen te gaan. De illegalen zorgen in de provincie voor veel overlast. Zowel de scheepvaartpolitie als de reguliere politie moet te pas en te onpas uitrukken voor incidenten met illegalen.

4 REACTIES