De Amerikaanse president Donald Trump heeft op zaterdag met onheilspellende woorden opnieuw hard uitgehaald naar Noord-Korea. Trump zei dat “er maar één ding zal werken” in het omgaan met Noord-Korea, en dat jaren van diplomatie tussen eerdere Amerikaanse administraties en Pyongyang geen resultaten hebben opgeleverd. Trump suggereert met deze tweets dat de Verenigde Staten in het verleden onvoorbereid waren op een militaire confrontatie met het noorden van het Koreaanse Schiereiland. Een diplomatieke oplossing, waarbij de voorwaarde geldt dat Noord-Korea bereid is om haar kernprogramma te termineren, lijkt volgens Trump zo goed als uitgesloten.

“Presidenten en hun administraties hebben 25 jaar met Noord-Korea gesproken, afspraken gemaakt en massale geldbedragen betaald,” zei Trump in een tweet. Hij vervolgde met “…het heeft niet gewerkt, afspraken werden geschonden voordat de inkt droog was, Amerikaanse onderhandelaars werden voor schut gezet. Sorry, maar enkel één ding zal werken!”

Trump lijkt aan te sturen op militair conflict met Noord-Korea

Trump maakte niet duidelijk waarop hij precies doelde, gezien de ruime interpretatie wordt er ijverig gespeculeerd of Trump nou echt een gewapend conflict voor ogen heeft. De president heeft eerder gezegd, tijdens zijn VN-speech vorige maand, dat de VS indien nodig Noord-Korea zou vernietigen om zichzelf en haar allianties te beschermen. Een ding staat vast: een gewapende confrontatie behoort tot een reële optie die alsmaar dichterbij lijkt te komen.

Dit slechts enkele dagen nadat Trump verklaarde dat pogingen om met het regime van Kim Jong-un te onderhandelen, “tijdsverspilling” waren en dat de VS zich klaarmaakte om “te doen wat er moet gebeuren” gezien pogingen om Pyongyang te overhalen haar agressie te laten vallen ineffectief zijn. Dat zei de president via een reeks Twitter-berichten, die gericht waren aan zijn minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson.

Omdat Rex Tillerson in het verleden al enkele malen zijn president tegensprak en Trump hem nu opnieuw terechtwijst, is dit volgens bepaalde Amerikaanse media een teken aan de wand dat de huidig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken spoedig zijn ontslag zal indienen. Trump ontkent echter de speculatieve berichtgeving over een ontslag van Tillerson in onderstaande tweet: “Rex Tillerson heeft er nooit mee gedreigd om ontslag te nemen. Dit is Fake News verspreid door NBC News. Lage nieuws- en verslaggevingsnormen. Geen verificatie van mij.” 

Wat bedoelt Trump met: “Kalmte voor de storm”?

Trump heeft topfuncties in zijn administratie gevuld met militaire generaals, waaronder zijn stafhoofd, gepensioneerd generaal John Kelly, en nationaal veiligheidsadviseur, luitenant-generaal H. R. McMaster. Op donderdagavond zat Trump met de gehele militaire top rond de tafel. De president werd gebrieft over de laatste ontwikkelingen in het hoog oplopende conflict met het Noord-Koreaanse regime.

Na deze briefing poseerde Trump voor een persfoto en beschouwde de huidige stand van zaken als “de kalmte voor de storm”“Jullie weten wat dit voorstelt?”, zei Trump nadat journalisten bijeenkwamen in de dinerkamer van het Witte Huis om de POTUS en First Lady Melania Trump in het bijzijn van de militaire top te fotograferen. “Misschien is het de kalmte voor de storm”, suggereerde de president. “Welke storm?”, vroeg een attente journalist. “Je zal het te weten komen”, repliceerde Trump.

Eerder op de avond, toen de president met de top van Defensie in de vergaderzaal zat, sprak Trump naast de dreiging van Noord-Korea ook over de preventieve acties die moeten verhinderen dat Iran een kernwapen zou ontwikkelen. Tijdens hun kabinetsvergadering sprak de POTUS klare taal tegenover zijn militaire top: “Verder verwacht ik ook dat jullie mij een breed arsenaal aan militaire opties voorleggen, wanneer dat nodig is, in een veel sneller tempo. Ik weet dat de overheidsbureaucratie traag is, maar ik reken op jullie om de bureaucratische obstakels te overwinnen.”

Nucleaire Iran-deal staat op de helling

Het is niet expliciet duidelijk naar welke ‘storm’ de president verwees, maar de kabinetsvergadering in het Witte Huis gebeurde op het moment dat Trump overweegt om de Iraanse nucleaire overeenkomst in de prullenbak te gooien. Mocht Trumps beslissing dit inhouden, dan zou het Iran-akkoord terug onder de beoordeling vallen van het Congres, dat het geheel zou kunnen schrappen. Naar verwachting zal de president volgende week zijn beslissing over de nucleaire deal officieel aankondigen.

1 REACTIE

  1. Binnen 5 miljard jaren zou de brandstof van onze zon opgebruikt zijn en de aarde gedoemd om te verdwijnen. Niets om ons zorgen over de maken. Niet het spel van de natuur zal de aarde vernietigen. Wel het gevaarlijkste wezen op aarde: de homo sapiens. Ik gok erop dat megalomane en schizofrene politici met plezier deze taak op zich zullen nemen.