Op zijn blog ‘Theo Tuurt’ houdt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) een pleidooi voor een Europees boerkaverbod. 

Hij verwijst naar het incident van 15 september waarbij een vrouw in nikab die op Zaventem weigerde haar gelaat zichtbaar te maken de toegang tot ons werd grondgebied ontzegd. De vrouw, die de Deense nationaliteit had, landde vanuit Tunis op Zaventem met een nikab aan. Ze was van plan om daarna door te reizen naar Kopenhagen. Om die reden moest ze op Zaventem de Schengengrenscontrole ondergaan.

Teruggestuurd vanop Zaventem

Bij deze controle weigerde de vrouw echter haar gezicht te tonen. In Tunis had ze dit overigens ook geweigerd te doen. Om die reden werd haar de toegang tot de Schengenzone ontzegd. De vrouw werd teruggestuurd naar Tunesië.

“Zonder identiteitscontrole, geen toegang tot ons grondgebied. […] Mensen die zich weigeren te identificeren kunnen we onmogelijk toegang tot Schengen geven”, zei Francken toen daarover. “Als we niet zeker kunnen weten of de persoon die zich aandient, de persoon is op de identiteitskaart, wordt de toegang tot het grondgebied geweigerd. Dat is toch logisch. Anders zouden er zo wel nog wat mensen het land in proberen komen.”

“Europees boerka- en nikabverbod”

Vandaag schrijft Francken op zijn blog: “Herinnert u zich de Deense boerkavrouw aan onze grens in Zaventem van enkele weken terug?We hebben ze niet binnen gelaten en terug naar Egypte gestuurd. Ik heb het toen besproken met mijn Deense collega Inger Stojberg. Het Deense parlement heeft de knop omgedraaid. Er komt een boerkaverbod, net als bij ons.” 

Op het moment dat de feiten plaatsvonden was er in Denemarken inderdaad geen boerkaverbod. In bepaalde Europese landen, zoals België en Frankrijk, bestond er wel al een verbod op gezichtsbedekkende sluiers zoals de boerka en de nikab.

Nu houdt de staatssecretaris een pleidooi om zo’n verbod over de gehele Europese Unie in te voeren. “Er zou een Europees burka- en niqaabverbod moeten komen. Die gewaden passen niet in Europa. Dat is tegen ons. Het wordt gebruikt als verzet tegen het Westen. Waarom tolereren we dat allemaal?”, aldus Francken.

2 REACTIES

  1. Een boerka is een ambulante gevangenis. Een gebrek aan respect van primaten voor hun moeder, zusters, echtgenote en dochters. Waarom zouden wij de toestemming nodig hebben van het arrogante, reactionaire en antidemocratische eurocraten Europa die de democratische rechten van het Catalaanse volk weigeren te erkennen en de beul van Madrid, Rajoy, een virtuele vrijgeleide schenken voor schending van de mensenrechten?