De Spaanse regering zal zaterdag artikel 155 van de grondwet in werking zetten om de Catalaanse autonomie in te perken of zelfs helemaal af te nemen. Catalaans premier Carles Puigdemont kreeg tot vandaag 10u om een duidelijk antwoord te formuleren op de vraag van Spaans premier Mariano Rajoy of de onafhankelijkheid nu was uitgeroepen of niet. 

Vorige week gaf Carles Puigdemont een toespraak in het Catalaanse parlement. “We beleven uitzonderlijke en historische momenten”, zo begon Puigdemont zijn toespraak. Tijdens zijn redevoering benadrukte hij dat Catalonië na het referendum van een week voordien het recht heeft de onafhankelijkheid uit te roepen en dat hij de wil van het volk respecteert en ook wil nakomen. Toch riep hij niet de onafhankelijkheid uit, maar stelde hij voor om dat “enkele weken” op te schorten.

De Spaanse regering was niet gediend met deze vaagheid en wilde een duidelijk antwoord op de vraag of Puigdemont nu de onafhankelijkheid had uitgeroepen of niet. Puigdemont vroeg daarop twee maanden uitstel van de Spaanse regering om onderhandelingen mogelijk te maken. De Spaanse regering achtte die oproep tot dialoog “ongeloofwaardig” en diende Puigdemont al snel van antwoord. Hij kreeg welgeteld 3 dagen. Anders zou Spanje artikel 155 in werking zetten om de autonomie van Catalonië af te nemen.

Artikel 155

Die 3 dagen uitstel verstreken vandaag. Spanje verwachtte vandaag voor 10 uur een verhelderend antwoord van Puigdemont. Dat kwam er ook. Hij dreigt ermee de onafhankelijkheid uit te roepen als Spanje onderhandelingen blijft weigeren. “Als de regering de dialoog blijft vermijden en de repressie verderzet, kan het Catalaanse parlement overgaan tot de stemming van de formele onafhankelijkheidsverklaring, die op 10 oktober niet werd gestemd”, schreef Puigdemont.

https://twitter.com/CataloniaHelp2/status/920945435455508480

De Spaanse regering bevestigde niet veel later officieel dat de procedure van artikel 155 zaterdag gestart zal worden. “De regering zal verdergaan met de procedure voorzien in artikel 155 om de wettelijkheid in de Catalaanse regering terug te brengen”, luidt het. “Zaterdag zal de ministerraad de maatregelen goedkeuren om de algemene belangen van de Spanjaarden te beschermen, waaronder ook de inwoners van Catalonië, en om de grondwettelijke orde te herstellen in de autonome gemeenschap.”

1 REACTIE

  1. Hiermee schiet Rajoy in zijn eigen voet. Dit soort praktijken wordt niet getolereerd in 21e eeuw. De Val van Antwerpen (1585) was de grootste tegenslag in de geschiedenis van de Zuidelijke Nederlanden. We hebben de plicht om aan de kant van de Catalanen te staan.

Comments are closed.