Spaans premier Rajoy heeft aangekondigd dat artikel 155 om de Spaanse autonomie af te nemen officieel in werking is gezet. Daarnaast wordt de Catalaanse regering weggestuurd en vervangen door een Spaanse totdat er in Catalonië nieuwe verkiezingen hebben plaatsgevonden. Catalaans premier Puigdemont zal zich geen kandidaat mogen stellen.

Vorige week gaf Carles Puigdemont een toespraak in het Catalaanse parlement. “We beleven uitzonderlijke en historische momenten”, zo begon Puigdemont zijn toespraak. Hij benadrukte dat hij de wil van het volk respecteert en ook wil nakomen. Toch riep hij niet de onafhankelijkheid uit, maar stelde hij voor om dat “enkele weken” op te schorten.

De Spaanse regering was niet gediend met deze vaagheid en wilde een duidelijk antwoord op de vraag of Puigdemont nu de onafhankelijkheid had uitgeroepen of niet. Puigdemont vroeg daarop twee maanden uitstel van de Spaanse regering om onderhandelingen mogelijk te maken. De Spaanse regering achtte die oproep tot dialoog “ongeloofwaardig” en gaf Puigdemont 3 dagen uitstel. Anders zou Spanje artikel 155 in werking zetten om de autonomie van Catalonië af te nemen.

Artikel 155

Puigdemont dreigde er vervolgens mee de onafhankelijkheid uit te roepen als Spanje onderhandelingen blijft weigeren. Spanje besloot daarop artikel 155 in werking te laten treden. Rajoy verklaarde dat “het nooit onze wens” was om het artikel in te roepen waarmee Catalonië de facto van zijn autonomie wordt ontheven. Maar de regering had geen andere keuze meer, na de “eenzijdige en illegale” acties van de Catalanen.

Daarnaast wordt de Catalaanse regering weggestuurd en zullen Spaanse ministers vanaf volgende week het bestuur van Catalonië overnemen. Binnen 6 maanden moeten er nieuwe verkiezingen plaatsvinden om een nieuw parlement te kiezen. Carles Puigdemont zal zichzelf geen kandidaat mogen stellen en ook niet deelnemen aan de verkiezingen, aldus Rajoy.

De Catalaanse regering spreekt van een “staatsgreep” en een “terugkeer naar de dictatuur”. De partij van Puigdemont, de nationalistische PDECat, noemt het “de ergste aanval in eeuwen” door de Spaanse regering. Om 17 uur zal Puigdemont in Barcelona deelnemen aan een demonstratie van de aanhangers van de Catalaanse onafhankelijkheid. Later, omstreeks 21u, geeft Puigdemont een officiële reactie.

4 REACTIES

  1. Puigdemont mag eens kleur gaan bekennen. Ik hoop dat hij de Catalanen niet gaat teleurstellen zoals Bart De Wever presteerde na zijn verkiezingsoverwinning in 2014. Eerst brullen over Vlaamse onafhankelijkheid, vervolgens vervangen door confederalisme om uiteindelijk zich te integreren in de geneugden van het Belgisch establishment.

  2. De geest van Franco is blijkbaar goed en wel uit de fles. Op naar een spaanse successieoorlog ? Als een volk onafhankelijk wil zijn moet dat kunnen. Dat geldt voor de Catalanen, maar ook de Vlamingen, de Koerden, de Tibetanen, de Palestijnen, enz… Maar zoals al zo dikwijls is gebleken blijven de machthebbers en degenen die baat hebben bij een regime dit tegenhouden. Gewoonlijk en enthousiast met ” proportioneel” geweld.Al kan het anders, kijk maar naar Noorwegen, Tchechoslovakije, de meeste staten uit de vroegere sovjetrepubliek enz…