De man die zaterdagavond een agent aanreed met zijn wagen, hem vervolgens verschillende messteken toebracht, en vervolgens nog verschillende andere voetgangers met opzet aanreed, is een Somalische asielzoeker. Hij was gekend bij de inlichtingendiensten na een klacht over “extremistische ideologie”.

Zaterdagavond reed een witte Chevrolet in de buurt van een voetbalstation waar op dat moment een wedstrijd aan de gang was, met hoge snelheid een agent aan toen die het verkeer aan het regelen was. De man reed door de opgestelde dranghekken en katapulteerde de agent de lucht in. Vervolgens stapte de man in de Chevrolet uit zijn voertuig en begon de agent te steken met een mes.

“Extremistische ideologie”

Enkele uren later herkende de politie de bestuurder van de Chevrolet nadat de autoriteiten informatie verspreid hadden over de eigenaar van het voertuig. De man bevond zich intussen in een bestelwagen en vluchtte weg waarna hij in de stad nog 4 andere voetgangers met opzet aanreed. Toen de bestelwagen ondersteboven landde, kon de politie de man arresteren. In het voertuig werd een vlag van terreurgroep Islamitische Staat gevonden.

De dader van de aanslagen is een Somalische asielzoeker genaamd Abdulahi Hasan Sharif. De man was gekend bij de inlichtingendiensten omdat hij een “extremistische ideologie” zou uitdragen. “We kunnen bevestigen dat in 2015 een klacht werd ingediend bij de politie van Edmonton omdat de verdachte een extremistische ideologie aanhing”, zegt adjunct-commissaris Marlin Degrand van de Royal Canadian Mounted Police.

Er werd uitgebreid onderzoek gedaan naar de man, waarna de inlichtingendiensten oordeelden dat de man geen bedreiging zou vormen. “Na een grondig onderzoek was er onvoldoende bewijs om hem aan te klagen voor terrorisme. Bovendien werd de verdachte op dat moment niet als een bedreiging beschouwd voor de veiligheid van Canada.”