Eerder sprak advocaat Jef Vermassen, die de belangen van Bende van Nijvel-slachtoffer David Van De Steen behartigt, zich uit voor het dossier terug naar Vlaanderen te brengen. N-VA-Parlementslid Sarah Smeyers deelt die visie niet. Minister van Justitie, Koen Geens (CD&V), daarentegen moet volgens haar “alles op alles zetten” om de waarheid te achterhalen. Dat stelde het parlementslid in ‘De ochtend’ op Radio 1.

Smeyers: “Idealiter was het nooit naar Wallonië gegaan”

Smeyers lijkt een overdracht van het dossier niet zo’n goed idee te vinden. “Idealiter was het nooit naar Wallonië gegaan. Maar om het nu weer naar Vlaanderen te brengen, dat is een doekje voor het bloeden. Dat kost tijd en geld. Laat het nu waar het nu is. We kunnen de middelen veel efficiënter inzetten. Ik wil hier absoluut geen communautair dossier van maken, daar heeft nu niemand iets aan”, betoogde zij in ‘De ochtend’.

Aan VRT NWS laat haar partij, N-VA, weten dat er “geen dynamiek” in het onderzoek van het parket van Charleroi zit. Om die reden kan het daar ook beter worden weggehaald. Een “communautaire kwestie Wallonië-Vlaanderen” is het voor de partij echter niet. Zo wil de N-VA het federaal parket inschakelen.

Smeyers over Geens: “Hij is nu de politiek verantwoordelijke”

Minister van Justitie Geens geeft deze namiddag extra uitleg aan de Kamercommissie Justitie. Smeyers hoopt “dat hij op de plaats waar hij moet spreken zeer klare taal zal spreken. Hij is nu de politiek verantwoordelijke. Hij moet het signaal geven aan het parlement en aan het hele volk welke mensen en welke middelen hij zal inzetten om de waarheid aan het licht te brengen.”

Voor Smeyers is het verder noodzakelijk dat men nu gaat onderzoeken “wat er fout is gegaan, wie voor wie heeft gezwegen en waarom bepaalde cruciale getuigenissen niet zijn afgenomen”. Hierin speelt Geens volgens haar een sleutelrol.Geens heeft de verdomde plicht om duidelijkheid en klaarheid te scheppen”, aldus het N-VA-Kamerlid.