De Morgen berichtte over de praktijk waarbij scholen voor bepaalde activiteiten enkel moeders of vaders uitnodigen. De scholen doen dit naar eigen zeggen om allochtone moeders te bereiken. Voor studentenvereniging NSV! Antwerpen kan dit niet door de beugel.

In het artikel van de Morgen worden een aantal voorbeelden aangehaald. Zo zijn in het Sint-Jan Berchmanscollege in Antwerpen enkel de moeders uitgenodigd om fruit te komen snijdenIn een ander voorbeeld, eens Gentse school, zijn enkel moeders welkom in de turnles.

“Gemengd kan voor enkele moeders echt niet”

“De voorbije jaren hadden we te weinig ouders voor de fruitactiviteit. Dus had een mama uit het oudercomité het idee om eerst gratis zumbales te geven, zodat ze blijven hangen om fruit te snijden”, zegt directeur Liselotte Verfaillie van het Sint-Jan Berchmanscollege in Antwerpen. “Een gemengde Zumbales kon voor een aantal moeders echt niet. Zij wilden alleen maar komen als het puur voor vrouwen was.”

“Organiseer ik een infomoment, dan heb ik soms mama’s die vragen of er ook papa’s aanwezig zullen zijn. Dan weet ik dat die vrouwen niet zullen komen. Dus probeer ik op een andere manier de informatie bij die moeders te krijgen. We zoeken oplossingen op maat”, zegt Nathalie Van Wassenhove, die als brugfiguur werkt in Gentse scholen.

NSV! reageert misnoegd

Studentenvereniging NSV! Antwerpen laat in een reactie weten dat dit soort praktijken voor hen niet door de beugel kunnen. “We kunnen vandaag de tv niet meer aanzetten, de krant openslaan of de computer opstarten of we horen er wel iets van. De gendergelijkheid, eigenlijk seksengelijkheid maar we moeten inclusief zijn he, is er nog altijd niet”, aldus NSV! Antwerpen. “Hoewel het bij wet verboden is iemand meer of minder te betalen of anders te behandelen vanwege zijn of haar geslacht. We worden er continu mee om de oren geslagen en toch blijkt nogmaals dat discriminatie op basis van sekse eigenlijk geen probleem is. Tenminste zolang je maar het juiste geslacht discrimineert, namelijk het mannelijke.”

“Zo denken enkele scholen er immers over. Waar we eerst jarenlang hebben moeten aanhoren dat vaders niet actief genoeg zijn in de opvoeding van de kinderen. Worden ze nu actief geweerd om deel te nemen aan schoolactiviteiten”, staat er verder te lezen.

Deze aanfluiting van de antidiscriminatiewetten waar links anders zo prat op gaat heeft natuurlijk te maken met, hoe kan het ook anders, de gevoelens van onze vervanging, de ‘nieuwe Belgen.’”, luidt het. “Mocht er het logische argument naar voor worden geschoven dat mannen en vrouwen nu eenmaal beter zijn in verschillende dingen zouden we het nog kunnen begrijpen. Maar het discrimineren van vaders omdat vrouwen uit een waarlijk seksistische maatschappij weigeren met hen samen te werken. Dat gaat er bij ons niet in. Dit is het zoveelste voorbeeld van links dat haar zogenaamde principes en overtuigingen uit het raam gooit om te capituleren en collaboreren met hun stemvee.”

De studentenvereniging besluit: “Ik vraag u, vaders, en u, moeders, in wat voor maatschappij wilt u dat uw kind opgroeit? Eén waar iedereen gelijk is voor de wet? Of een hypocriete maatschappij met één wet voor gij en een andere voor mij?”

7 REACTIES