Pascal Peraïta (PS) wordt door de nieuwe raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial per direct ontslagen als directrice. Vorige maand ontstond ophef toen Peraïta bekend maakte dat ze graag wilde terugkeren als directrice. Zo hoopte ze nog te kunnen genieten van een riante ontslagvergoeding.

Pascal Peraïta kwam in het oog van de storm terecht na het schandaal rond de daklozenorganisatie Samusocial. Eind mei nam ze ontslag als bestuurster van Samusocial. Vorige maand kondigde Peraïta aan dat ze graag wilde terugkeren als directrice van de organisatie. Drie jaar geleden nam ze immers verlof zonder wedde toen ze OCMW-voorzitster werd. Op die manier hoopte ze nog te kunnen genieten van een riante ontslagvergoeding.

“Geen recht op schadevergoeding”

Nu heeft Samusocial officieel laten weten dat ze het contract van Peraïta per direct ontbonden hebben en ze niet hoeft te rekenen op een vergoeding. “Samusocial heeft op 16 oktober 2017 de arbeidsovereenkomst van mevrouw Peraïta beëindigd, met onmiddellijke ingang. Mevr. Peraïta heeft geen recht op schadevergoeding”, luidt het. “Nu deze bladzijde is omgedraaid, kan Samusocial zich opnieuw volledig richten op de heropbouw na enkele moeilijke maanden.”

Mogelijk zal Peraïta in beroep gaan tegen haar ontslag, zo beseft ook het bestuur van Samusocial. Ze wensen niet verder te communiceren om eventuele juridische procedures die volgen niet in gevaar te brengen. De advocaat van Peraïta heeft al laten weten dat dit inderdaad een optie is. “We zullen de beslissing bestuderen”, aldus advocaat Quentin Wauters. “We denken eraan dit aan te vechten voor de arbeidsrechtbank.”

SamuScandale

De onthullingen rond Samusocial hebben reeds zware politieke gevolgen gehad. De hele PS kwam twee maanden geleden in opspraak toen bleek dat de Samusocial in 2016 alleen al 60.000 euro aan zitpenningen uitdeelde aan het bestuur. Dat bestuur was doorspekt met PS-leden waaronder de toenmalige Brusselse burgemeester Yvan Mayeur en OCMW-voorzitter Pascale Peraïta.

Het zou gegaan hebben om 140 euro per zitting per persoon, maar voor de vele vergaderingen bleek geen bewijs voorhanden te zijn. Hierna bleek dan nog eens dat de opgestreken zitgelden van Peraïta en Mayeur hoger zouden zijn dan aangenomen.

De hele affaire leidde tot het ontslag van Mayeur als burgemeester en Pascale Peraïta als OCMW-raad-voorzitster. Dit werd opgevolgd door een heuse regeringscrisis in Brussel en Wallonië alwaar de positie van de PS onhoudbaar werd voor coalitiepartner cdH van Benoît Lutgen.