Na 11 maanden van getoeter in de media door de Democraten dat Amerikaans president Donald Trump (Rep.) onder een hoedje speelde met Poetin, komt er heel wat opmerkelijk nieuws uit de VS. De banden met Rusland zouden bestaan, maar niet zozeer bij de Republikeinen te vinden zijn. De Democraten zouden namelijk veel meer boter op het hoofd hebben. De politieke druk komt nu dan ook bij de hen te liggen. Onthullingen rond ‘Uranium One’, de betalingen in het Rusland-dossier en de rol van de Podesta’s (Dem.) lijken allemaal erg verdacht.
Hieronder een samenvatting van wat de afgelopen dagen naar boven kwam.

1. De Clinton-campagne en Democraten betaalden voor onderzoek dat leidde naar Rusland-dossier

De The Washington Post onthulde dat het campagneteam rond voormalig presidentskandidate Hillary Clinton (Dem.) en de Democratische partij (DNC) betaalden voor het befaamde dossier dat Donald Trump wilde linken met Rusland. Hierin werd beweerd dat er mogelijke coördinatie was tussen het Kremlin en de campagneteam van Trump. Het dossier lag ook aan de basis van het spectaculaire maar voornamelijk valse nieuwsberichten over schandalen rond Trump. Het meest in het oog springende was het verhaal waar Trump prostituees betaald zou hebben om te urineren op een bed waar de Obama’s in geslapen zouden hebben

Marc E. Elias, een advocaat die Clinton en de DNC vertegenwoordigde via het advocatenkantoor Perkins Coie, huurde het bedrijf Fusion GPS in om het onderzoek te voeren. Fusion GPS huurde op haar beurt Christopher Steele in, een voormalig Brits geheim agent met banden in de FBI en de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Opvallend is dat het onderzoek oorspronkelijk betaald werd door Republikeinse tegenstanders van Trump.

Opposition research

Daarna namen de Democraten het over tot aan de verkiezingen van 2016. De rapporten van Steele en andere documenten werden aan Elias gegeven die het op zijn beurt verder verspreidde. Een persoon dicht bij de zaak zei dat de Democraten niet wisten van de rol van Fusion GPS. Het dossier werd wijdverspreid onder de pers en allerlei beschuldigingen over mogelijke samenwerking van Trump en het Kremlin werden de wereld ingestuurd. Zaterdag stuurde Trump nog een tweet de wereld in waar hij opriep uit te spitten wie er achter het dossier zat.

Een woordvoerder van de DNC zei dat hun huidige voorzitter, Tom Perez, en de nieuwe leiding niets te maken hebben met de beslissingen rond Fusion GPS, noch dat ze wisten dat Perkins Coie werkte voor de organisatie. Ook de voormalige woordvoerder van de Clinton-campagne zegt niet op de hoogte te zijn geweest en pas na de verkiezingen geleerd te hebben over Christopher Steele.

Perez zegt wel dat indien hij het voordien in handen zou hebben gehad, hij het zeker zou hebben doorgestuurd naar de pers om het verder uit te pluizen. “Oppositieonderzoek gebeurt in elke campagne en hier had je een schimmig figuur (Trump, red.) die voor het presidentschap ging. De FBI vond het in elk geval de moeite om op in te gaan.” Een woordvoerder voor de ook al in opspraak gekomen Debbie Wasserman Schultz, die op dat moment de leiding van de partij had, zei dat ze geen kennis had van de regelingen.

Net voor het artikel hierover uitkwam in The Washington Post had Elias ten stelligste ontkend iets met de zaak te maken te hebben. Dit tekende Kenneth Vogel, journalist bij de New York Times, op.

Het is onduidelijk hoeveel er voor het onderzoek betaald werd, maar wel dat de campagne van Clinton en de DNC de kosten deelden. Ook is bekend dat de Clinton-campagne tussen juni 2015 en december 2016 5,6 miljoen dollar betaalde aan het advocatenbureau Perkins Coie. De DNC gaf 3,6 miljoen dollar. Beiden zeggen nooit de activiteiten van Steele gestuurd te hebben. Ze beschreven hem als iemand die werkte in onderaanneming van Fusion GPS.

Steele werkte hiervoor in Rusland voor de Britse geheime diensten. Het beruchte dossier is een compilatie van rapporten die hij voorbereidde voor Fusion GPS. Het dossier beweerde dat de Russische overheid rapporten verzamelde met compromitterende info over Trump en dat het Kremlin hem ook wilde steunen in zijn strijd voor het presidentschap. Later maakten een aantal Amerikaanse geheime diensten bekend dat Rusland probeerde tussen te komen in de presidentsverkiezingen in 2016. Nu loopt er een onderzoek naar die inmenging in de verkiezingen. Men kon deels de informatie in het dossier bevestigen, maar andere zaken zoals de sensationele beschuldigingen, werden niet geverifieerd en zullen dat waarschijnlijk nooit worden.

Na de verkiezingen stemde de FBI ermee in om Steele te betalen om verder feiten te laten verzamelen rond Trump en Rusland, maar ze trokken zich terug toen zijn naam uitlekte in de media. De toenmalige directeur van de FBI, James Comey, lichtte Obama en later Trump hierover in januari over in. In mei werd Comey ontslaan, wat leidde tot de aanstelling van ex-FBI-kopman Robert Mueller als speciaal onderzoeker in de vermeende banden tussen Trump en Rusland.

Incriminerend

Republikeinen in het Amerikaans congres proberen al een tijd te weten te komen wie er achter Steel’s werk zat, maar Fusion GPS riep ‘confidentialiteit’ met haar klanten in. Vorige week riepen ze hun grondwettelijke recht in (het Vijfde Amendement inroepen) om zichzelf niet te incrimineren in. De groep doet er ook alles aan om hun bankgegevens geheim te houden. Een rechter gaf ze gisteren tot vrijdag om een onderhandelde oplossing te bekomen met de toezichtcommissie van het parlement. Opvallend: De naam van Fusion GPS duikt ook op rond de lobby-inspanningen om de Magnistsky-wet teniet te doen. De wet voert een aantal sancties in ten aanzien van enkele hoge Russische burgers die worden verantwoordelijk geacht voor de dood van Russisch procureur Sergej Magnitski in 2009.

Volgens Trey Gowdy, voorzitter van de overzichtscommissie in het parlement is de vraag nu in welke mate de FBI steunde op het document van Fusion GPS om het onderzoek naar Russische inmenging te lanceren. Het feit dat Fusion GPS het vijfde amendement inroept wijst volgens hem op niet veel goeds. Voorzitter van het parlement, Paul Ryan (Rep.), klaagde vandaag aan dat de FBI slecht meewerkt met het Congres in deze zaak. Hierdoor zijn volgens Ryan de volksvertegenwoordigers aangewezen op de media. “De FBI moet onze aanvraag naar documenten respecteren en wel zo snel mogelijk.”

Ondertussen werd er al klacht ingediend door de Campaign Legal Center (CLC), een non-profit-verkiezingswaakhond. Volgens de CLC overtraden de DNC en de Clinton-campagne de federale wet door hun betalingen voor het dossier niet in te brengen en zo te verbergen voor het Amerikaans publiek.

2. Clinton-bondgenoot Podesta onder vuur

Ook zou blijken dat de focus van het FBI-onderzoek naar de vermeende samenwerking tussen Trump en Rusland zich radicaal gewijzigd heeft. John en Tony Podesta (Dem.), die een grote rol speelden ten bate van de Clinton-campagne in 2016, zouden nu in het centrum van de aandacht staan in het speciale onderzoek.

Een anonieme bron die nog gewerkt zou hebben bij de Podesta-groep en ondervraagd werd door onderzoekers zei dat Paul Manafort (Rep.) sinds 2011 samenwerkte met de Podestas om de Russische overheid en Russische zakenbelangen te dienen. Rusland zocht invloed in Washington en werkte via de Podesta-groep omdat de twee broers heel erg nauwe banden hadden met Hillary Clinton die toen Minister van Buitenlandse zaken was. John Podesta was mede-oprichter van de Democratisch leunende lobbygroep, maar vertrok uit het bedrijf. Hij werd later de campagneleider van Clinton in de presidentsverkiezingen.

Crimineel onderzoek

Wat oorspronkelijk bedoeld was als een zoektocht naar feiten zou omgeslagen zijn in een crimineel onderzoek waarbij de firma de Foreign Agents Registration Act (FARA) overtreden zou hebben. Dit is een wet die bepaalt dat mensen die lobbyen in naam van buitenlandse overheden, leiders of politieke partijen hun uitgaven en activiteiten moeten aangeven bij Justitie. Dit bewust niet doen is een misdrijf waar tot vijf jaar gevangenisstraf op staat.

De bron zou beweren dat Tony Podesta en een lid van The Clinton Foundation een meeting gehad hebben om te helpen bij de Uranium One-deal. Een verdachte verkoop waarbij 20 percent van het Amerikaans uranium in handen kwam van een Russisch bedrijf van wie de leden van het bestuur meer dan 100 miljoen dollar uitdeelden aan The Clinton Foundation. Eerder deze maand lekte uit dat de deal ook in de schaduw stond van heel wat corruptie en het Ministerie van Justitie onder Obama een kwalijke rol heeft gespeeld.

Gisteren gaf het Ministerie van Justitie toestemming aan de FBI-informant die betrokken was in de Uranium One-deal om te mogen getuigen voor het Congres. Hij was verbonden aan een vertrouwelijkheidsakkoord waardoor hij niks over de zaak mocht zeggen, iets waar de vorige regering hard op aandrong. Nu, acht jaar later, kan hij wel zijn verhaal doen voor de volksvertegenwoordigers.

Eerlijke kans?

Sommige politici en opiniemakers klagen bovendien aan dat de mensen in de FBI die deze zaak onderzochten en lieten passeren dezelfde mensen zijn die nu Trump onderzoeken.

De voorzitster van de Republikeinen, Ronna McDaniel, zei dat het nu “de Democraten zijn die het mogen uitleggen. Ik hoop dat ze samenwerken met het onderzoek, open zijn voor het Amerikaanse volk en ik verwacht dat de media hier even intens over verslag geeft als op dag 1 [rond Trump]”.