In Oostenrijk hebben de conservatieve ÖVP samen met het extreemrechtse FPÖ de verkiezingen gewonnen. De sociaaldemocratische SPÖ blijft weliswaar de tweede grootste met ongeveer 27% van de stemmen, de ÖVP van Sebastian Kurz en het rechtse FPÖ winnen fors ten opzichte van de vorige verkiezingen en lijken een coalitie te gaan vormen. Mogelijk wordt Kurz veruit de jongste Europese leider.

De 31-jarige Sebastian Kurz werd in 2010 op 24-jarige leeftijd al staatssecretaris voor Integratie en 3 jaar later minister van Buitenlandse Zaken. Kurz maakte vooral naam tijdens de asielcrisis van 2015 door zijn strenge migratiebeleid. Toen Duitsland zijn grenzen open zette voor asielzoekers, werd de Balkanroute een enorm populaire route voor vluchtelingen en nam illegale migratie fors toe. Kurz wist de Balkanroute af te sluiten, zonder toestemming van Duitsland. “Merkel zou me mogen bedanken”, zei Kurz daar achteraf over.

De partij van Kurz, ‘Lijst Sebastian Kurz’ of de vroegere ÖVP, zou zo’n 31,7% van de stemmen halen. Dat is een stijging van maar liefst 8% in vergelijking met de parlementsverkiezingen van 2013. Ook het extreemrechtse FPÖ gaat er stevig op vooruit. Het gaat van 20,5% in 2013 naar ongeveer 26% nu. De sociaaldemocratische SPÖ blijft met 27% ongeveer status quo. De grote verliezers van de verkiezingen zijn de Groenen. In 2013 behaalden zij nog 12,4% van de stemmen, nu nog amper 4,9%.

Conservatief rechts?

Nu is het koffiedik kijken naar de coalitievorming. De traditionele regeringscombinatie met de ÖVP en de SPÖ, die al sinds 1945 haast onafgebroken samen aan de macht zijn, lijkt er dit keer niet in te zitten. Tussen beide partijen zit er immers een serieuze haar in de boter na de haatcampagne van de SPÖ jegens Kurz op Facebook. Campagnemedewerkers van de SPÖ verspreidden met valse namen foute en schadelijke informatie over Kurz en plaatsten fake racistische boodschappen van zogezegde Kurz-aanhangers op Facebook.

Kurz en zijn partij gaven ook reeds aan bereid te zijn in zee te gaan met de FPÖ. Beide partijen pleiten voor een streng migratiebeleid, zoals de Visegradlanden (Hongarije, Tsjechië, Slovakije, Polen) en gaan lijnrecht in tegen het beleid van Merkel en co. Bovendien zijn beide partijen voorstander van een inkrimping van het aantal EU-bevoegdheden. Kurz en de FPÖ zouden mekaar dus wel eens kunnen vinden. En dan ligt de weg open voor Kurz om de jongste leider in Europa te worden.

Wordt vervolgd.

7 REACTIES

  1. Het nieuws is nog veel beter dan het lijkt.
    Immers, de Groentjes halen geen 4,9 % zoals het hier verkeerdelijk wordt vermeld, maar slechts 3,9 %, een diepe val van nagenoeg 8,5 %. En als kers op de taart, 4 % is ginder de kiesdrempel, de Groentjes dus onder de kiesdrempel en uit het parlement. De officiële bevestiging hiervan komt wel pas op de volgende donderdag, dus nog eventjes wachten alvorens de flessen schuimwijn uit de koelkast te halen.

  2. Inmiddels werd het goede nieuws bevestigd, de Groentjes werden wel degelijk uit het Oostenrijkse nationale parlement [Nationalrad] gezwierd – de flessen schuimwijn mogen uitgehaald en ontkurkt worden.
    Terloops, wie wil genieten van de in deze situatie ter linkerzijde obligate bleitpartijen, moet maar even navigeren naar kurier.at of derStandard.at [wahldebakel-der-gruenen-das-gruene-suendenregister-was-zum-absturz-fuehrte].