Vanmiddag gaf afgezet Catalaans minister-president Charles Puigdemont een persconferentie om duidelijkheid te verschaffen omtrent zijn bezoek aan Brussel. Hij benadrukte dat hij niet in Brussel is om politiek asiel aan te vragen, maar om “de Catalaanse problemen duidelijk te maken aan de wereld vanuit het institutionele hart van Europa”.

Gisteren raakte bekend dat afgezet Catalaans minister-president Carles Puigdemont, samen met enkele andere hoofdrolspelers van het onafhankelijkheidsdossier in Catalonië, in Spanje aangeklaagd zou worden voor rebellie, opruiing en fraude. Ze riskeren daarvoor 30 jaar celstraf. Even later meldden Spaanse media dat Puigdemont in Brussel is om er enkele “Vlaamse leiders” te ontmoeten.

Dat nieuws maakte iedereen in Belgische regering bijzonder zenuwachtig. Bronnen meldden dat Puigdemont in België zou zijn op uitnodiging van de N-VA, wat de N-VA ten stelligste ontkent. De geruchtenmolen van een mogelijke politieke asielaanvraag van Puigdemont draaide op volle toeren. Premier Charles Michel (MR) kreeg het Spaans benauwd van deze penibele situatie en heeft alle ministers opgelegd om geen contact te hebben met Puigdemont. “Zelfs niet per sms”, zo weet een bron aan HLN te verklappen.

Geen asielaanvraag

Vanmiddag om 12u30 zou Puigdemont een persconferentie geven. Uiteindelijk begon hij omstreeks 12u50 onder massale mediabelangstelling aan zijn toespraak. Hij benadrukte in het Catalaans, Frans en Spaans dat hij niet in Brussel is om hier politiek asiel aan te vragen, maar om “de Catalaanse problemen duidelijk te maken aan de wereld vanuit het institutionele hart van Europa”.

Bovendien wil hij garanties dat hij een eerlijk proces zal krijgen in Spanje, vooraleer hij terugkeert. “De Spaanse openbare aanklager heeft een klacht aangespannen, die getuigt van een extreem vijandige houding tegen Catalonië. Hij vervolgt het idee, het is geen misdrijf. Deze klacht heeft geen rechtsgeldigheid”, aldus Puigdemont.

Daarnaast klaagde hij nogmaals de houding van de Spaanse regering en het hardhandige politieoptreden aan. “De Spaanse regering pleegde een aanval op duizenden mensen, zelfs op oudere mensen die gewoon hun recht uitoefenden om te kunnen stemmen. Maar de regering maakte het onmogelijk om een democratisch referendum te houden”, aldus Puigdemont. “Onze regering pleit altijd voor gematigdheid, wij willlen altijd een oplossing met  dialoog, maar die blijkt nu niet meer mogelijk.”

Diplomatieke rel

Afgelopen weekend zorgde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) voor opschudding nadat hij de deur op een kier had gezet voor een mogelijke asielaanvraag van Puigdemont. “Het is niet onrealistisch.” Premier Charles Michel riep Francken op het matje en vroeg hem “om geen olie op het vuur te gooien”. Spaans premier Mariano Rajoy noemde de uitspraken van Francken “onaanvaardbaar” en hoopte dan ook “dat er snel een rechtzetting komt”.

1 REACTIE

  1. De rechtsstaat is het beslissende element in een democratie, niet de meerderheid. Een rechtsstaat erkent dat burgers bepaalde grondrechten hebben, die nooit mogen geschonden
    worden, ook niet door de (Spaanse) staat. En ook niet door de democratische meerderheid binnen die staat. Dit zijn de rechten zoals de vrijheid van meningsuiting, het spreken van niet gepolitiseerd recht, het uitschrijven van eerlijke verkiezingen en het verhinderen van geweld.