De New York Times onthulde dat Harvey Weinstein, producer van onder meer Pulp Fiction, Shakespeare in Love, Gangs of New York en vele andere films, op gedwongen verlof werd gestuurd zodat zijn bedrijf de vele beschuldigingen van seksuele intimidatie kon onderzoeken. Hij was ook een vooraanstaande donor van de Democratische partij en een belangrijk figuur in de links-liberale filmindustrie.

Weinstein heeft volgens de New York Times een lange geschiedenis van vreemd gedrag, waarbij hij vrouwen werk aanbood in ruil voor seksuele diensten. De krant heeft het over “decennia vol grensoverschrijdend gedrag”. Hij zou een vrouwelijke assistent gedwongen hebben om hem te masseren terwijl hij naakt was. Toen hij vertrok weende ze en was ze erg verward. Bij een afspraak met een andere vrouw lokte hij haar naar zijn hotelkamer, waar hij in een badjas verscheen en vroeg of ze hem wilde zien douchen.

50 miljoen dollar

Ontmoetingen zoals deze, inclusief “ongewenst fysiek contact“, leidden tot verschillende rechtszaken en Weinstein regelde een minnelijke schikking in minstens acht zaken. De slachtoffers lopen van medewerksters tot bekende actrices. Lisa Bloom, een vooraanstaande advocate die het opneemt voor vrouwen die seksueel geïntimideerd werden nam al ontslag als juridisch raadgever voor Weinstein.

In een reactie verontschuldigt Weinstein zich voor zijn gedrag tegenover vrouwen. “Ik besef dat ik met mijn gedrag tegenover bepaalde collega’s in het verleden veel leed heb veroorzaakt. Daarvoor wil ik me oprecht verontschuldigen. Ik probeer me te herpakken, maar ik weet dat ik nog een lange weg te gaan heb.” Weinstein laat ook nog weten dat hij tijdelijk een stap terug zet in zijn bedrijf en nu in therapie is, “om deze zaken grondig aan te pakken“.

Weinstein ontkent wel alle beschuldigingen en dreigt er mee de New York Times aan te klagen wegens “roekeloze journalistiek” “De Times had een overeenkomst met ons dat ze zouden doorgeven wie er getuigde in het artikel zodat wel gepast konden reageren, maar ze zijn hun afspraak niet nagekomen. Dit is een vendetta en de volgende keer ik Dean Baquet (de redacteur nvdr.) zie, zal het in de rechtbank zijn”. Weinstein zegt een klacht te willen indienen tegen de krant voor maar liefst 50 miljoen dollar. Bij de New York Times wijzen ze er op dat hij het artikel op voorhand te zien gekregen heeft en ze ook zijn antwoord daarop mee publiceerden.

Belangrijke Democratische donor

Weinstein (65) is een belangrijke speler in Hollywood. Hij bezit samen met zijn broer de filmstudio Weinstein Company en produceert ook zelf films. Verscheidene films brachten zelfs een Oscar op. Hij was politiek heel erg actief. Zowel Barack Obama als Hillary Clinton kregen tienduizenden dollars campagnedonaties. De laatste verkiezingen alleen al gaf hij bijna 100.000 dollar aan het “Hillary Victory Fund” en andere belangrijke linkse organisaties die haar campagne ondersteunden.

Hij doneerde al aan Hillary Clinton sinds 1999, daarvoor gaf hij geld voor de campagnes van haar man. Tevens organiseerde hij geldinzamelingen met allerlei bekende filmsterren. Ook Barack Obama stond hoog bij hem aangeschreven. Omgekeerde noemde Michelle Obama hem eenfantastisch mens” en “een goede vriend. De dochter van de Obama’s, Malia, werkte ook nog als stagiaire bij de Weinstein Company in New York. Weinstein bezocht het Witte Huis dan ook meerdere keren toen Obama president was. De bekende New Yorkse Democratische politicus Chuck Schumer krijgt ook al lang geld van Weinstein, net zoals vele andere Democratische politieke figuren.

Hollywood zwijgt

De vele progressieve filmsterren die vaak hun moreel oordeel over de rest van de wereld uitspreken blijven deze keer erg stil, tot ongenoegen van veel anderen. Nochtans werd hij wel al vaak vermeld in de overwinningspeeches bij de Oscars. Of de stilte komt uit plaatsvervangende schaamte of een mogelijke minnelijke schikking is niet duidelijk.

https://twitter.com/bkerogers/status/916906295726309376

Enkel Ashley Judd sprak zich in het verleden uit tegen het gedrag van Weinstein. Ook het satirisch programma Saturday Night Live en andere comedyshows fietsten om de hete brij heen dit weekend. Ze kregen daar bakken kritiek voor.

 

2 REACTIES