De Franse schrijfster en feministe Henda Ayari heeft een klacht ingediend tegen de islamist Tariq Ramadan, posterboy van de Europese Moslimbroederschap. Ramadan zou Ayari namelijk verkracht hebben in een hotelkamer in Parijs in 2012. Daarbij zou zij bedreigd zijn door hem om te zwijgen.

In een document dat AFP kon inkijken stond dat de klacht werd ingediend in Rouen, de woning van Ayari, voor verkrachting, seksuele agressie, veroorzaken van lichamelijk letsel en intimidatie. De verkrachting werd al beschreven door de schrijfster in een boek, toen werd echter geen naam genoemd. De feministe distantieerde zichzelf van het salafisme na de aanslagen in Parijs van 2015. Nu staat zij bekend als een voorvechtster van de laïcité, een zeer strikte scheiding tussen kerk -of moskee- en staat.

“Aarzelde niet met me te bedreigen”

“Ik heb besloten om een klacht in te dienen tegen Tariq Ramadan voor wat hij mij heeft gedaan! Deze klacht zal vandaag worden ingediend! Ik heb niet dezelfde financiële middelen om te betalen voor advocaten en deskundigen om mezelf te verdedigen, maar ik ga door tot het einde van deze strijd, maakt niet uit wat het me kost,” schrijft Ayari op Facebook.

“Het is een zeer moeilijke beslissing, maar ik heb besloten dat het tijd is om mijn agressor te benoemen, het is Tariq Ramadan”, aldus Ayari.Ik heb jaren gezwegen uit angst voor represailles. Als ik dreigde met een klacht tegen hem, aarzelde hij niet me te bedreigen en te zeggen ‘dat we ermee naar mijn kinderen konden gaan’. Ik was bang en zweeg.”

Moslimbroederschap

De feiten zouden hebben plaatsgevonden in de marge van een congres van de Franse Unie voor Islamitische Organisaties, de Franse tak van de Moslimbroederschap. SCEPTR bracht vorige week al uitgebreid verslag uit over de Belgische tak van deze organisatie. Tariq Ramadan is zelf de kleinzoon van een van de oprichters van de Moslimbroederschap. Hoewel hij vaak wordt voorgesteld als voorvechter van een ‘moderne’ islam.