Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) hield deze avond een lezing voor de studenten van het Vlaams-nationalistische KVHV aan de KUL in Leuven. Dat kon echter niet zonder hevig protest van verschillende linkse organisaties en activisten die buiten de universiteitsgebouwen verzamelden. Ondanks de stevige geluidsverlast buiten kon de lezing toch worden gehouden.

Een lezing voor studenten in Leuven door Theo Francken werd ingeleid door extreemlinks protest. Verschillende studenten die de lezing wilden bijwonen, werden volgens een getuige geïntimideerd en zelfs bekogeld met blikken bier. Eerder in mei gebeurde al iets gelijkaardig. Toen moest een lezing met Francken georganiseerd door economiestudenten aan de VUB zelfs worden geannuleerd. Francken liet ditmaal het protest niet aan zijn hart komen en kon zijn gebruikelijke lezing zonder incidenten houden.

Poging tot censuur en intimidatie

Ruim tweehonderd linkse studenten en jongeren van onder meer Groen, Antifa en PVDA verzamelden al vroeg buiten de universiteitsgebouwen om luidkeels te scanderen en protestliederen af te spelen. De lezing kon in het auditorium zonder incidenten doorgaan. Binnen waren een tiental agenten in burger aanwezig die de grote politie-aanwezigheid buiten aanvulden.

KVHV Leuven had de bevriende Vlaams-nationalistische groep ‘Schild & Vrienden’ (S&V) gecontacteerd om de lezing te beveiligen, maar de maatregelen mochten niet ten volle baten. Dries Van Langenhove, voormalig medewerker bij SCEPTR en oprichter S&V, licht zijn visie toe: “Een tweehonderdtal extreemlinkse oproerkraaiers betoogden tegen het recht op vrije meningsuiting. De […] actievoerders [benaderden] de aanwezige studenten agressief en bekogelden hen zelfs met blikken bier”, beweert Van Langenhove. Dit is op de beschikbare beelden niet direct na te gaan, maar wel is te horen hoe de coördinatoren van de tegenbetoging oproepen om “niets te gooien”.

“Theo Francken werd in de zogenaamde ‘solidariteitsmars’ afgebeeld als Hitler. Het is dergelijke demonisering die leidt tot tragische scenario’s zoals dat van Pim Fortuyn. Met Schild & Vrienden vinden we het dan ook belangrijk om de lezingen van Francken voor KVHV te beveiligen”, aldus Van Langenhove.

Pim Fortuyn was een islamkritische politicus in Nederland die in 2002 werd neergekogeld door de milieuactivist Volkert van der Graaf. Opvallend detail: Francken gebruikte al zo in 2015 op Facebook de beroemde uitspraak “at your service”. Pim Fortuyn gebruikte die slagzin geregeld en dit droeg bij aan zijn populariteit.

‘Francken toert’

Het is niet de eerste maal dat een lezing van Francken verstoord wordt. Francken toert regelmatig het land rond om zijn migratiebeleid toe te lichten, maar trekt daarbij geregeld tientallen en soms honderden linkse tegenstanders aan die alles op alles zetten om zijn lezingen te verstoren en te saboteren. In mei kon zo een lezing aan de VUB niet doorgaan en in diezelfde maand werd op het nippertje een lezing bij KVHV-Gent door Francken gevrijwaard van sabotage.

“U hebt geen enkel respect voor de democratie”, zei Theo Francken toen tegen een van de verstoorders van de lezing. “Dit zouden extreemrechtse of rechtse studenten maar eens moeten proberen te doen. Maar extreemlinks mag alles!”

3 REACTIES

  1. De linkerzijde heeft jarenlang het debat over multiculturalisme gedomineerd; ze heeft de nadelen en gevaren ervan doodgezwegen en toegedekt onder politieke correctheid. Het beginsel van gelijke rechten werd vervangen door de toekenning van speciale rechten. Rechten, waarvan de omvang blijkbaar recht evenredig moet zijn aan de mate waarin men weigert verantwoordelijkheid te nemen. Van de plichten, die de keerzijde zijn van die speciale rechten, is niet veel te merken. Van verantwoordelijkheid nog minder.