Na het schandaal rond gerenommeerd filmproducer Harvey Weinstein, blijven verhalen omtrent seksueel misbruik opduiken. Nu blijkt dat ook in hoge Europese politieke kringen grensoverschrijdend seksueel gedrag alomtegenwoordig is. Twee Zweedse politici getuigen.

Enkele weken geleden kwam aan het licht hoe Harvey Weinstein, producer van onder meer Pulp Fiction, Shakespeare in Love, Gangs of New York en vele andere films, jarenlang vrouwen misbruikt heeft. Hij misbruikte zijn rol als invloedrijk persoon in Hollywood om vrouwen werk te beloven in ruil voor seksuele diensten. Nadat dit bekend raakte, werd gestart met de #MeToo-campagne waarbij vrouwen massaal naar buiten komen met verhalen over seksueel misbruik.

“Hoogste EU-kringen”

Nu blijkt dat ook in de hoogste kringen van de Europese politiek seksuele intimidatie en seksueel misbruik alomtegenwoordig zijn. Zweeds minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallström kwam naar aanleiding van de #MeToo-campagne naar buiten met haar verhaal. “Ik kan bevestigen dat seksuele intimidatie in de hoogste EU-kringen voorkomt en dat ik het zelf ervaren heb”, vertelt ze, refererend aan een diner met Europese leiders. “Plots voelde ik een hand op mijn dij. Mijn buurman was me aan het betasten. Dat was zo surreëel.”

Ook Asa Regner, Zweeds minister voor Gelijke kansen, kreeg reeds te maken met grensoverschrijdend gedrag in de politiek. Een hooggeplaatste EU-politicus nodigde haar uit voor ‘een drankje’ bij de bar. Al snel bleek dat de man andere bedoelingen had. “De afspraak was zo anders dan ik me had voorgesteld. We zaten in een donker hoekje en plots waren zijn handen overal”, aldus Regner.

Na de feiten voelde Regner zich naar eigen zeggen ontzettend dom. “Ik was jong, ambitieus en volgde hem naar de bar om samen een glas te drinken”, zei ze. “Waarom dacht ik dat hij geïnteresseerd was in mijn mening en kennis? Het was in de bar snel duidelijk dat hij dat niet was.” 

9 REACTIES

 1. George Bush Senior apology to Heather Lind after sex assault claim

  http://www.bbc.com/news/world-us-canada-41752488

  “He sexually assaulted me while I was posing for a similar photo. He
  didn’t shake my hand. He touched me from behind from his wheelchair with
  his wife Barbara Bush by his side,” she wrote, according to the Daily
  Mail’s transcript of the deleted post.

  “He told me a dirty joke. And then, all the while being photographed, touched me again,” she added.

  A spokesman for Mr Bush said the incident was an attempt at humour.

  “President Bush would never – under any circumstance – intentionally cause anyone distress, and he most sincerely apologises if his attempt at humour offended Ms Lind,” a statement supplied to outlets including the Daily Mail and People magazine said.

  Both websites preserved the contents of Ms Lind’s post before it was deleted.

 2. die ,, wijven,, ruiken gewoon geld, je moet klacht indienen op het ogenblik van de feiten en niet jaren later. dat doen ze niet omdat ze op dat ogenblik nog denken hogerop te komen. en nog iets volg die achterlijke Amerikanen niet in hun uitspraak . WEINSTIEN en zeker ook nog EINSTIEN. sukkelaars.