De onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart wil de concessie van de Grote Moskee in Brussel herbekijken. Dat zegt commissievoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) vandaag in het Belang van Limburg.

Op dit moment wordt de Grote Moskee in Brussel gefinancierd door Saoedi-Arabië. Door dat land worden er steeds imams met een wahabistische en salafistische leer aangesteld. In het rapport dat de commissie over twee weken zal publiceren wordt alvast erkend dat de Grote Moskee en kwalijke rol speelt in het verspreiden van het salafisme in ons land.

In 1967 kreeg de Saoedi-Arabië de grond voor 99 jaar in bruikleen door koning Boudewijn. Daardoor wordt de Grote Moskee, ook bekend als het Islamitisch en Cultureel Centrum van België, nu vanuit dat land gefinancierd. Dewael pleit er nu voor dat die concessie herbekeken wordt.

“Miskenning fundamentele principes rechtstaat”

“Dat nu uitgerekend vanop onze eigendom een satelliet van Saoedi-Arabië een wahabitische islam verspreidt die onze wetten ondergeschikt acht aan de religie, is onaanvaardbaar voor iedereen in de commissie”, aldus Dewael. “Hun lezing van de godsdienst miskent de fundamentele principes waarop onze rechtsstaat gebaseerd is, zoals de voorrang van onze wetten op de religieuze regels en de gelijkheid tussen man en vrouw.”

Hoe die concessie dan precies aangepakt moet worden, is vooralsnog niet duidelijk. Dewael: “De experts van onze commissie zijn nu bezig om de verschillende pistes te bekijken. Maandag willen we met een consensus naar buiten komen.”

“In ieder geval is de toekenning van de concessie in 1967 in een compleet andere context gebeurd dan vandaag. toen was er nog geen sprake van erkenningen van moskeeën. In de tussentijd is er ook een moslimexecutieve gekomen”, zegt Dewael. Al die evoluties zijn aan de Grote Moskee voorbijgegaan. Ondanks het feit dat de imam en de onderzoekscommissie hebben verklaard dat ze zich willen laten erkennen als dat nodig is, is er nog altijd geen dossier ingediend. En ook de moslimexecutieve interesseert hen niet.”

https://twitter.com/___Montasser___/status/915313804426317825

Verblijfsvergunning imam ingetrokken

Uit een rapport dat het Orgaan voor de Coördinatie en Analyse van de Dreiging (OCAD) opstelde over het salafisme in ons land, blijkt dat verscheidene Belgische Syriëstrijders cursussen en opleidingen hebben gevolgd in de Grote Moskee van Brussel. Gisteren liet staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken weten dat hij de verblijfsvergunning van een imam van de moskee had ingetrokken.

“Er is een probleem met de Grote Moskee in Brussel. Iedereen weet dat. Ik heb beslist het verblijfsrecht van de imam in te trekken. We hebben duidelijke signalen gekregen dat het gaat om een salafistische man, heel geradicaliseerd, heel conservatief en gevaarlijk voor onze samenleving en onze nationale veiligheid”, klonk het.

2 REACTIES