Nucleair akkoord: Trump voert druk op Iran op

0
471

Amerikaans president Donald Trump heeft aangekondigd dat hij van plan is het nucleair akkoord met Iran te ‘decertificeren’. Volgens hem heeft het “radicale regime” in Iran het akkoord op meerdere vlakken geschonden. Het is nu aan het Amerikaans congres om de finale beslissing te nemen. 

Ik kondig vandaag aan dat we dit niet kunnen en willen certificeren,” zei president Trump in een toespraak in het Witte Huis. “We gaan niet verder op een pad waar het voorspelbare eindpunt meer geweld, meer terreur is en de reële dreiging van een nucleaire doorbraak voor Iran.”

Die aankondiging trekt Amerika nog niet terug uit het akkoord, dat Trump altijd een van de slechtste en meest eenzijdige afspraken ooit noemde. Maar het vergroot wel de kans dat de VS het wel zullen doen.

Het Iraans nucleaire programma, het ballistisch programma en de steun voor “extremistische groepen” in het Midden-Oosten zijn een doorn in het oog. Trump beschuldigde Iran ervan dat ze het akkoord niet “in geest” volgden.

Congres beslist

Trump ging dan ook verder: “Indien we geen werkbare oplossing vinden bij het congres en onze bondgenoten, dan zal het akkoord opgezegd worden. Het is onder herziening en onze deelname kan door mij als president ten alle tijde ingetrokken worden.

Trump kondigde ook aan dat hij actie wilde ondernemen tegen de Iraanse Revolutionaire Garde door de autorisatie om doelgerichte sancties te nemen tegen de vertegenwoordigers, agenten en werknemers ervan.

In tegenstelling tot eerdere geruchten noemde hij de garde geen terroristische groepering. Iran had dreigende taal uitgesproken, moest de VS dat gedaan hebben. Republikeinen in het congres riepen al op om de “fouten” uit het akkoord te halen. “Wetgevers moeten doen wat we twee jaar geleden niet konden doen: samenkomen rond een strategie voor Iran die het nucleaire wapenprogramma stopt en de VS en haar bondgenoten versterkt in de strijd tegen de imperiale agressie van Iran,” aldus senator Tom Cotton.

Reacties

De Democraten zijn minder opgetogen met de stap van Trump. Senator Ben Cardin zei: “Op een moment dat Amerika en haar bondgenoten een nucleaire crisis kennen met Noord-Korea heeft de president nu een nieuwe crisis gefabriceerd die ons zal isoleren van onze bondgenoten en onze partners.”

De grootste bondgenoot van de VS in het Midden-Oosten, Israël, reageert dan weer uiterst tevreden op de beslissing van Trump. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde het moedig. Hij riep op dat andere landen de beslissing zouden volgen.

De beslissing valt niet in goeie aarde in Iran en ook de andere partners (China, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland) zijn ontevreden. Ze wijzen er op dat de internationale inspecteurs zeggen dat Iran het akkoord wel naleeft.

Indien het Amerikaans congres beslist om de sancties te hernemen, dan is het juridisch gezien Amerika die de termen van het akkoord overschrijdt.