Andrej Babis, de man die met zijn partij ANO de Tsjechische verkiezingen overtuigend gewonnen heeft, heeft aangekondigd waar hij de focus op wil leggen met zijn beleid. “Een oplossing op het gebied van migratie en het gevecht tegen immigratie”, luidde het. Daarvoor wil hij eensgezinde bondgenoten vinden.

Zaterdag vonden in Tsjechië parlementsverkiezingen plaats. Antisysteempartijen kwamen als winnaar uit de bus en de traditionele partijen kregen flinke klappen. De sociaaldemocraten bijvoorbeeld, die in 2013 nog 20% van de stemmen haalden en de premier leverden, halen nu nog slechts 7%. De Piratenpartij en het rechtse SPD, gelieerd aan de PVV van Wilders en het FN van Le Pen, haalden beide uit het niets meer dan 10% van de stemmen. SPD wordt zo ook de tweede grootste partij.

“Gevecht tegen immigratie”

Grote overwinnaar van de verkiezingen is ongetwijfeld miljardair Andrej Babis. Met zijn partij ANO (Actie Ontevreden Burgers) haalde hij ruim 30% en laat hij alle andere partijen ver achter zich. In zijn overwinningstoespraak benadrukte Babis meteen wat voor hem van belang is. “Een oplossing op het gebied van migratie en het gevecht tegen immigratie”, luidde het.

Sebastian Kurz, die onlangs de verkiezingen in Oostenrijk won, kan daarin een belangrijke bondgenoot worden volgens Babis. Net zoals de Visegrád landen, die ervoor gekend staan een eurosceptisch en anti-immigratie beleid te voeren. Babis hoopt eensgezinde bondgenoten te vinden. “De Visegrád landen moeten nieuwe bondgenoten vinden. We hebben Oostenrijk nodig maar ook andere landen in de Balkan, of Slovenië, Kroatië of misschien nog anderen.”

https://twitter.com/RutgervdNoort/status/922154494321942528

Migratie en de EU waren belangrijke thema’s bij de verkiezingen in Tsjechië dit jaar. Het merendeel van de Tsjechen staat, net als de bevolking van de andere Oost-Europese landen, niet te springen om gedwongen migranten te hervestigen. Met Babis als premier lijkt daar geen verandering in te komen. Ook het invoeren van de euro zal onder Babis waarschijnlijk niet gebeuren.