Nederlandse organisaties die naar eigen zeggen een humanitaire of educatieve grondslag hebben, worden in toenemende mate misbruikt om terrorisme te financieren. Dat zegt de Financial Intelligence Unit (FIU) in Nederland. 

De overheidsinstelling FIU die ongebruikelijke transacties van banken en andere financiële instellingen onderzoekt, krijgt de laatste tijd steeds vaker meldingen over het misbruiken van stichtingsvormen voor terroristische doeleinden.

‘Humanitair’ en ‘educatief’

De stichtingen doen zich voor als zijnde humanitaire of educatieve organisaties. Via online platformen zamelen ze duizenden euro’s in. Dat geld zou dienen om noodhulp te bieden aan mensen in het Midden-Oosten. Of het geld werkelijk daarvoor wordt gebruikt, is maar zeer de vraag.

Financiële jaarverslagen hebben deze stichtingen niet. Ook vond de FIU al enkele transacties met als bijschrift ‘voor de broeders’ of ‘voor de strijd’. In totaal werden in 2016  4494 transacties aangeduid als zijnde verdacht. Deze hebben een mogelijke link naar het financieren van terroristische activiteiten. 4494 transacties, een verdubbeling in vergelijking met 2015 en de stijgende trend zet zich in 2017 tot nu toe door.

Volgens Hennie Verbeek, hoofd van de FIU, kan een stichting worden gebruikt om dingen te verhullen. “We zien dat de bestuursleden die in de betreffende organisaties zitten, vaak ook in andere van deze organisaties zitten”, stelt Verbeek vast. Deze organisaties hebben in vele gevallen ook banden met Nederlandse Syriëgangers. De Partij voor de Vrijheid heeft alvast schriftelijke vragen ingediend om zo het thema in de Tweede Kamer te behandelen.

1 REACTIE