Volgens de Nederlandse premier, Mark Rutte (VVD), is het optreden van de Spaanse regering in Catalonië terecht. Hij noemt de beelden van het politiegeweld “heftig” en roept op tot dialoog. 

Premier Mark Rutte reageert daarmee op de gebeurtenissen van afgelopen weekend in de Spaanse autonome regio. Ook zijn Belgische collega, premier Charles Michel (MR) riep op tot dialoog. Hij veroordeelde echter klaar en duidelijk het geweld dat door de Spaanse Guardia Civil werd gebruikt.

“Juridisch gelijk”

Rutte baseert zich voor zijn reactie op de uitspraak van het constitutioneel hof in Spanje. Zij verklaarden het referendum ongrondwettelijk. “De Spaanse premier Rajoy heeft dus het juridische gelijk aan zijn kant”, meent Rutte.

Verschillende Nederlandse politici zijn het niet met hem eens. PVV-leider Geert Wilders is hoofdzakelijk verontwaardigd over het feit dat dergelijke zaken in Europa kunnen. “Geweld tegen het eigen volk, dit is Europa anno 2017”, reageerde hij op Twitter. Thierry Baudet, de kopman van Forum voor Democratie (FvD) reageerde eveneens op Twitter: “Een land is een vrije associatie, geen gevangenis. Shame on Spain.”

Alexander Pechtold, leider van D66, veroordeelde het geweld. Over het Catalaanse referendum sprak de grote pleitbezorger van referenda zich niet uit, wat tot ongenoegen van enkele partijleden leidt.

5 REACTIES

  1. Hoe kan men zo gewelddadig zijn tegen zijn eigen burgers die vreedzaam hun stem willen uitbrengen ?Daarna kan men toch nog altijd zeggen dat het ongrondwettelijk was ? Spanje op het randje van een politie staat !?

  2. De Nederlandse Opstand of Opstand is de strijd van het opstandige deel van de Nederlandse gewesten tegen hun landsheer, de Spaans-Habsburgse koning Filips II. De opstand leidde uiteindelijk tot een splitsing van de Nederlanden in de Noordelijke en de Zuidelijke Nederlanden. In het noorden werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden gevormd. De Zuidelijke Nederlanden, het latere België, bleven onder Habsburgs bewind. Commentaar: De Nederlandse opstand tegen de Spaanse kroon was dan ook onwettelijk.

Comments are closed.