Volgens de Nederlandse premier, Mark Rutte (VVD), is het optreden van de Spaanse regering in Catalonië terecht. Hij noemt de beelden van het politiegeweld “heftig” en roept op tot dialoog. 

Premier Mark Rutte reageert daarmee op de gebeurtenissen van afgelopen weekend in de Spaanse autonome regio. Ook zijn Belgische collega, premier Charles Michel (MR) riep op tot dialoog. Hij veroordeelde echter klaar en duidelijk het geweld dat door de Spaanse Guardia Civil werd gebruikt.

“Juridisch gelijk”

Rutte baseert zich voor zijn reactie op de uitspraak van het constitutioneel hof in Spanje. Zij verklaarden het referendum ongrondwettelijk. “De Spaanse premier Rajoy heeft dus het juridische gelijk aan zijn kant”, meent Rutte.

Verschillende Nederlandse politici zijn het niet met hem eens. PVV-leider Geert Wilders is hoofdzakelijk verontwaardigd over het feit dat dergelijke zaken in Europa kunnen. “Geweld tegen het eigen volk, dit is Europa anno 2017”, reageerde hij op Twitter. Thierry Baudet, de kopman van Forum voor Democratie (FvD) reageerde eveneens op Twitter: “Een land is een vrije associatie, geen gevangenis. Shame on Spain.”

Alexander Pechtold, leider van D66, veroordeelde het geweld. Over het Catalaanse referendum sprak de grote pleitbezorger van referenda zich niet uit, wat tot ongenoegen van enkele partijleden leidt.