De Nederlandse minister van Defensie in het uittredende kabinet, Jeanine Hennis (VVD) was al twee maanden op de hoogte van de conclusies waartoe een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) was gekomen. 

Minister Hennis ligt sinds vorige week zwaar onder vuur. Een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) kwam tot vernietigende conclusies waarbij de verantwoordelijkheid over een ongeluk, waarbij twee Nederlandse militairen stierven, bij de minister wordt gelegd. De veiligheidsomstandigheden waarin Nederlandse militairen moeten werken worden zwaar op de korrel genomen.

Twee maanden gewacht

De OVV kwam vorige week met haar conclusies naar buiten. De minister zelf was echter al sinds eind juni op de hoogte van de conclusies. Toch besloot minister Hennis pas afgelopen vrijdag om extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Dat bleek gisteren na een gesprek tussen de Tweede Kamer en de OVV.

Vrijdag besliste Hennis om over te gaan tot een extra controle van het materiaal waarmee militairen moeten werken. Alle buitenlandse missies werden op een tijdelijke pauze gezet, tot alle controles zijn afgerond.

Onder vuur

Minister Hennis ligt sinds de conclusies van de OVV in de openbaarheid kwamen onder vuur. Afgelopen weekend kwam het bericht dat vijf commando’s van het Nederlandse leger aangifte deden tegen het eigen ministerie van Defensie.

Er wacht de Defensieminister deze namiddag een zwaar debat in de Tweede Kamer. Volgens De Volkskrant wachten twee vragen op een antwoord. Kan zij nog minister blijven? En kan zij in een komende regering opnieuw minister worden? Zowel de PVV als de PvdA stelden al klaar en duidelijk de Defensieminister niet langer te steunen. Ook uit andere partijen komen steeds meer kritische geluiden naar buiten.