Jeanine Hennis (VVD) stapt op als minister van Defensie in het uittredende kabinet Rutte-II. Dat heeft ze gisterenavond zelf bekendgemaakt in de Tweede Kamer na een zwaar debat.

Aanleiding voor het ontslag is het snoeiharde rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het dodelijke ongeluk in Mali met mortiergranaten verleden jaar. Ook de Commandant der Strijdkrachten, Tom Middendorp, stapt op.

Verantwoordelijkheid bij minister

De VVD-minister lag sinds vorige week onder vuur nadat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) met een vernietigend rapport kwam over een ongeluk in Mali waarbij twee Nederlandse militairen het leven lieten. De conclusie van het rapport was dat het ongeluk te wijten was aan de slechte staat van de mortiergranaten. De OVV legde de verantwoordelijkheid daarvoor bij minister Hennis. De VVD-politica beaamde deze conclusie. “Ik voel me niet alleen verantwoordelijk, ik ben het ook”, aldus Hennis.

Het ongeluk in Mali is niet het enige incident dat werd onderzocht door de OVV. Ook een dodelijk ongeval tijdens een schietoefening werd van dichterbij bekeken en ook hiervoor werd de verantwoordelijkheid bij Defensie gelegd. De OVV stelde zich enorm veel vragen bij de veiligheidsomstandigheden. Ook over de deugdelijkheid van de eigen wapens en eigen oefenterreinen die door de Nederlandse militairen worden gebruikt, zijn er vele vragen.

De druk op de minister nam de afgelopen dagen alleen maar toe. Vijf Nederlandse commando’s deden eind vorige week aangifte tegen het eigen ministerie van Defensie en gisteren raakte bekend dat Hennis al sinds juni op de hoogte was van de conclusies van de OVV. Toch wachtte ze tot eind vorige week om actie te ondernemen. Ook dat werd haar zwaar aangerekend.

Zwaar debat

De Tweede Kamer eiste tekst en uitleg van de minister en spaarde haar niet tijdens het debat gisteren. Op het einde van het debat besloot Hennis de eer aan zichzelf te houden en op te stappen. “Ik heb in eerste instantie knullig gereageerd”, zei ze.

In het begin van het Kamerdebat probeerde Hennis zich tevergeefs te verweren. De Kamerleden noemden het incident “triest” en “beschamend” en legden de minister dan ook op de pijnbank. Thierry Baudet, fractieleider van Forum voor Democratie ( FvD) in de Tweede Kamer verscheen in legeruniform op het spreekgestoelte. Daarmee legde het FvD-kopstuk de link met het legermateriaal dat niet zou deugen. Zijn boodschap was klaar en duidelijk: “Minister Hennis moet opstappen en nooit meer terugkomen.” Zijn partij pleit voor een militair als nieuwe minister van Defensie.

Wat de toekomst voor de politica zal brengen is onduidelijk. Binnenkort legt een nieuwe Nederlandse regering de eed af waarin kenners haar opnieuw als minister zagen. Of Hennis in de nabije toekomst werkelijk opnieuw minister kan worden is echter maar zeer de vraag.