Criminele vreemdelingen mogen in Nederland de gevangenis vaak sneller verlaten. Dat blijkt uit gegevens die het Algemeen Dagblad heeft opgevraagd bij het bevoegde ministerie. 

Sinds 2012 geldt een regel dat wanneer een vreemdeling ervoor kiest om het land te verlaten, hij of zij zijn of haar celstraf gedeeltelijk kan ontlopen. Ze hebben dus de keuze. Of hun straf in Nederland uitzitten, of Nederland te verlaten in ruil voor strafvermindering.

De crimineel kiest

Het ministerie van Veiligheid en Justitie pocht vaak met de goede uitwijzingscijfers wanneer het over criminele vreemdelingen gaat. In vele gevallen blijkt dit vandaag echter een keuze te zijn van de crimineel zelf. Het is dus geen gevolg van een krachtdadig uitwijzingsbeleid. In bijna de helft van de gevallen gaat het om de keuze van de crimineel zelf.

De regeling die sinds 2012 van kracht is, stelt wel dat de crimineel in kwestie aantoonbaar het land moet verlaten hebben. Wanneer de criminele vreemdeling opnieuw naar Nederland komt, moet hij zijn straf verder uitzitten.

Regeling strenger maken

In mei 2017 was er behoorlijk wat ophef rond de regeling. Een Pool die een tweejarig meisje en haar grootouders omver had gereden is dankzij de regel vroeger uit de gevangenis geraakt. Het werd hem toegestaan omdat hij de keuze had gemaakt om Nederland te verlaten en terug te keren naar zijn zwangere vrouw in Polen.

Klaas Dijkhoff (VVD) was toen staatssecretaris voor Asiel. Hij beloofde toen de regeling strenger te maken, om de belangen van slachtoffers en nabestaanden meer te respecteren. Tot op de dag van vandaag is dit nog niet gebeurd. Het strenger maken van de regeling zal bijgevolg een taak worden van de nieuwe minister of staatssecretaris die in de aankomende regering-Rutte III bevoegd zal zijn voor deze materie.