Vanaf gisteren 22.00 tot vandaag 22.00 staakt de socialistische vakbond ABVV. Ook de socialistische spoorvakbond ACOD Spoor neemt hieraan deel met als gevolg dat het treinverkeer gevoelig in het honderd loopt. Regeringspartij N-VA lijkt van de gelegenheid gebruik te willen maken om de spoorbonden hun dotatie te verlagen. “Het kan niet dat de vakbonden een blanco cheque krijgen”, betoogt N-VA-Kamerlid Inez De Coninck.

De discussie over de dotatie kwam eerder al ter sprake binnen de regering-Michel. Zo vroeg oud-minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) zich eerder al af of het niet met minder kon. Onder Galant functioneerde de dotatie echter als stok achter de deur om sociale verkiezingen bij het spoor af te dwingen.

“De vakbonden krijgen meer geld dan ze nodig hebben”

N-VA ziet nu haar kans om hier nog wat verder in te gaan en op de dotatie zelf te beknibbelen. Volgens de partij is het huidige systeem immers “pervers”, “corporatistisch” en “niet meer van deze tijd”.

In totaal krijgen de spoorvakbonden samen zo’n tien miljoen euro per jaar. Hoeveel de vakbonden precies krijgen hangt echter niet af van het aantal gesyndiceerden. Doordat de vakbond dit aantal angstvallig verzwijgt, krijgen ze een dotatie op basis van het totale aantal werknemers bij het spoor. Het huidige systeem wil N-VA vervangen door een transparanter systeem.

Volgens Het Laatste Nieuws valt er bij CD&V, de partij met de stevigste banden met de vakvereniging, te horen dat de dotatie van de vakbonden ooit eens op tafel moet komen. Nu is het moment hiervoor echter niet geschikt volgens de christendemocraten. “Laten we eerst zorgen dat de sociale rust terugkeert”, stelt CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh. De liberalen van Open Vld willen dan weer het debat aangaan na de sociale verkiezingen van 2018.

Sempels: “Politieke partijen krijgen ook een dotatie”

Bij Ludo Sempels, de voorzitter van de socialistische spoorbond ACOD, valt het pleidooi van N-VA niet in goede aarde. Dat de samenleving geld stopt in sociaal overleg, acht hij logisch. “Dat is in het belang van de hele samenleving. Net zoals politieke partijen, N-VA bijvoorbeeld, een dotatie krijgen”, stelt Sempels tegenover Het Laatste Nieuws. Verder beklemtoont de ACOD’er dat inmiddels nog altijd zo’n 85 procent van de werknemers bij een vakbond is aangesloten.

8 REACTIES

  • Ik wil geen tweede Agusta/Dassault.
   En ook van de parvenus heb ik meer dan mijn buik vol.

   Dus blijft enkel over: dotaties aan partijen, of onrechtstreeks via de volksvertegenwoordiger (zodat de stem van de kiezer in de partij belangrijker wordt).

 1. Minder geld ? Geen geld verdorie. Waarom zou ik als zelfstandige via mijn belastingen moeten bijdragen aan saboteurs van ons systeem?

  • Liefst zo rap mogelijk!
   België is reeds eerder op de vingers getikt wegens het gebrek aan wettelijk kader voor bonden.

 2. Politieke partijen krijgen dotaties op basis van hun aantal kiezers, zoals het hoort in een democratie. Vakbonden weigeren hun ledenaantallen mee te delen, worden gefinancierd op basis van schimmige criteria, en door gebrek aan rechtspersoonlijkheid staan ze bovendien de facto boven de wet. Welke regering durft de economische terroristen van ACOD en consoorten eindelijk eens deftig aan te pakken? Hoelang gaan ze nog onschuldige pendelaars, studenten en gewone burgers gijzelen? Hoelang gaan ze nog voor verkeersinfarcten zorgen? Hoelang gaan ze onze economie (dus de belastingbetaler) zwaar blijven beschadigen?

 3. Het zou al veel helpen als de wet aangepast wordt zodat Vlaams-Nationalistische vakbonden zoals de VSV aan de sociale verkiezingen zouden kunnen meedoen.

Comments are closed.