De N-VA heeft in de gebouwen van de Kamer een Catalaanse strijdvlag opgehangen. Fractieleider voor cdH Catherine Fonck maakte het nieuws bekend via Twitter en Kamerwoordvoerder voor N-VA Diederik Demuynck bevestigde de onthulling aan BELGA“Ze hangt daar al sinds maandag, in een zijgang van de fractiemedewerkers”. De vlag hangt niet waar de vergaderingen plaatsvinden, maar werd wel opgehangen in een gang “uit solidariteit”.

Afgelopen zondag stemden meer dan 90 percent van de opgedaagde Catalanen voor onafhankelijkheid. Tijdens de stemslag zette de Spaanse Guardia Civil echter alles op alles om de stembusgang te verstoren. Stembiljetten werden in beslag genomen en geweld werd niet geschuwd. Er vielen meer dan 800 gewonden en rubberen kogels werden ingezet tegen manifestanten. Niet alleen bij het nationalistische Vlaams Belang resulteerde dat in verbale steun voor de Catalanen, maar ook de N-VA en zelfs premier Charles Michel (MR) spraken veroordelend over het optreden van Madrid.

https://twitter.com/catherinefonck/status/915460629217136640

“Nieuwe look voor gang”

“Nieuwe look in het Huis van Parlementsleden in het Paleis der Natie: niet nodig om te verduidelijken door welke partij [de vlag werd opgehangen]”, zo tweette Fonck. De tweet werd vergezeld van een foto van de vlag en een ’emoji’ die met de ogen draait.

N-Va bevestigt: “Klopt”, aldus Demuynck. De Catalaanse strijdvlag, die zich onderscheidt van de reguliere vlag door de witte ster in een blauwe driehoek (analoog met de Vlaamse leeuw met zwarte klauwen tegenover een met rode klauwen), siert nu een gang alwaar fractiemedewerkers hun kantoren hebben. “Ze hangt daar al sinds maandag, in een zijgang van de fractiemedewerkers”.

N-VA ziet alleszins geen graten in de versiering. “[De vlag] hangt daar uit solidariteit. Ik zou niet weten waar zich daarmee een probleem zou stellen. We hebben er nog geen opmerkingen over gekregen vanuit de diensten”.

N-VA in de Belgische regering zal…?

De N-VA laat zich al van oudsher verbaal steunend uit over de Catalaanse onafhankelijkheid. In het bijzonder zijn Europarlementslid Mark Demesmaeker (N-VA) en Kamerlid Peter Luykx (N-VA) fervente en ostentatieve voorstanders van een Catalaanse staat. Beiden zakten afgelopen weekeinde af naar Barcelona om er de stembusgang te observeren en de Catalanen een hart onder de riem te steken.

Als het Catalaans Parlement, zoals aangekondigd, binnen enkele dagen eenzijdig de onafhankelijkheid zal uitroepen is het echter nog maar de vraag hoe de rest van Europa zal reageren en de Belgische regering in het bijzonder. Zal premier Charles Michel (MR) tegen de traditionele weerwil van de Franstaligen de Catalaanse separatisten steunen? Of blijft de regering-Michel trouw naast Madrid staan en komt de Vlaams-nationalistische regeringspartij N-VA hierdoor in een lastig en gênant parket?

Tijdens een politiek kopstukkendebat gisterenavond, georganiseerd door de liberale studenten van het LVSV, vroeg Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken aan N-VA-voorzitter Bart De Wever of de N-VA-fractie de Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring zal steunen. Er kwam geen eenduidig antwoord vanwege De Wever. Echter, begin 2016 communiceerde Europarlementslid Sander Loones (N-VA) nog dat “Catalonië […] N-VA een regeringscrisis waard [is]”. Wordt vervolgd.

Zoals gewoonlijk bij de N-VA: geen antwoord op de vraag. En 'maagd in de politiek'? Vlaams Belang zit niet in de…

Publiée par Bob De Brabandere sur mardi 3 octobre 2017