De Spaanse regering van premier Mariano Rajoy is niet te spreken over de “onaanvaardbare aanvallen” van premier Charles Michel (MR) op het beleid van de Spaanse overheid. Vorig weekend gaf de Belgische premier namelijk een kritisch interview over de politieke crisis in Catalonië. De Spanjaarden trekken na de aanhoudende kritiek hun steun in voor de Belgische kandidatuur van Catherine De Bolle als hoofd van Europol. Begin deze maand werd een Catalaans onafhankelijkheidsreferendum gehouden. Hierbij stemden de opgedaagde Catalanen krachtig voor de Catalaanse onafhankelijkheid en tegen de Spaanse eenheid.

Een diplomatieke rel met Madrid. Daar lijkt ons land op af te stevenen na de herhaalde kritiek vanwege Michel op het beleid van Rajoy. Tijdens het Catalaanse referendum op 1 oktober, gebruikte de Spaanse Guardia Civil excessief geweld en zelfs rubberen kogels tegen de Catalaanse kiezers en manifestanten. Maar Madrid ziet zichzelf in haar recht en de kritiek vanwege Michel dus als een onrechtmatige ondermijning van het Spaanse binnenlandse beleid. De Belgische ambassadeur in Madrid is hiervoor tot de orde geroepen. Dat kon Het Laatste Nieuws te weten komen via gelekt diplomatiek mailverkeer.

Madrid over communicatie Michel: “Verbijsterd”

In de mails wordt door een directeur van het kabinet van Rajoy duidelijk gemaakt aan de Belgische ambassadeur dat de Spaanse regering “verbijsterd” is over de “aanvallen van de Belgische regering”. Bovendien wordt duidelijk gemaakt dat dit gevolgen zal hebben: “Dit kan onze bilaterale betrekkingen ernstig in gevaar brengen”, zo luidt de boze mail.

Wat die gevolgen precies zullen zijn zal nog duidelijk moeten worden. Maar dat de Spaanse bedreigingen geen loze woorden zijn, bleek al eerder nadat Michel zich tijdens de dag van het referendum uitsprak tegen het geweld gebruikt door de Spaanse staat. “Geweld kan nooit het antwoord zijn”, tweette de Belgische premier toen. Maar in een mail gedateerd op drie oktober – een paar dagen na het referendum en de uitspraak – van onze ambassade in Spanje naar de regering-Michel staat te lezen dat de kandidatuur van commissaris-generaal Catherine De Bolle als hoofd van Europol “niet ondersteund kan worden [door Spanje] na de reacties van België op de gebeurtenissen in Catalonië”.

Belangrijke rol N-VA in kritische communicatie?

Opvallend: in een debat voor de rechtse studentenclub NSV! (Nationalistische Studentenvereniging) omtrent de EU en Catalonië zei Europarlementslid Sander Loones (N-VA) dat zijn partij verantwoordelijk was voor de tussenkomst van Michel ten aanzien van Madrid op 1 oktober. “Dat is toch voor iedereen duidelijk dat die veroordeling er is gekomen omdat wij dat hebben gevraagd. Dat is toch wel een reden waarom nationalisten in de regering een verschil kunnen maken […]”, aldus Loones na gevraagd te zijn of zijn partij druk heeft uitgeoefend op Michel omtrent Catalonië.

Michel en Rajoy ontmoeten elkaar vandaag op de Europese Raad in Brussel. Dat is de driemaandelijkse topbijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders van de EU-lidstaten. In Belgische regeringskringen hoopt men dat de zaak nu gaat afkoelen.

In september 2016, toen weinigen geloofden in een verkiezingsoverwinning voor huidig president Donald Trump (Rep.), nam premier Michel Trump duchtig op de korrel in New York en lachte hij de Republikeinse voorman uit. Michel zei daarbij: “Ik vergeet steeds zijn naam, maar er is een presidentskandidaat die Brussel een hellegat genoemd heeft. Hij wou erbij zijn vanavond maar we hebben zijn uitnodiging ingetrokken”. Twee maanden later won Trump in een zelden geziene krachttoer de Amerikaanse presidentsverkiezingen ten nadele van Hillary Clinton (Dem.).

3 REACTIES