“Vautmans (Open Vld), u stigmatiseert Zuid-Europeanen!”

2
1910

Eerder deze week kwamen berichten naar boven over seksueel misbruik in het Europees Parlement. Dit naar aanleiding van de #MeToo-campagne gestart na het seksschandaal rond de linksprogressieve filmproduct Harvey Weinstein. Twee Zweedse politici getuigden over seksuele intimidatie in de “hoogste EU-kringen”. Bruzz kreeg hier rond bevestiging van enkele Vlaamse vrouwelijke Europarlementsleden waaronder ook Hilde Vautmans (Open Vld). Maar Vautmans uitspraken en verklaringen vielen niet bij iedereen in goeie aarde…

“Ik ben blij dat er met deze hashtag (#MeToo, red.) eindelijk een taboe doorbroken is. […] “Wij als vrouwen moeten weerbaarder worden en durven zeggen ‘blijf met je poten van mijn lijf’”, zo zei Europarlementslid Vautmans, voorheen werkzaam op het kabinet van oudpremier Guy Verhofstadt (Open Vld), aan Bruzz begin deze week. Echter, Vautmans refereerde aan culturele verschillen als deeloorzaak van seksuele intimidatie in de EU-organen. Parlementsleden afkomstig zijn uit Zuid- en Oost-Europa zouden lossere handjes moeten hebben, aldus de liberale. “Daar gebeuren er nog zaken die hier al lang niet meer aanvaardbaar zijn”, klaagde Vautmans begin deze week aan.

“Mevrouw Vautmans, wil u dat terug nemen?”

David Coburn, Europarlementariër voor UKIP, de eurosceptische Britse partij van oud-partijvoorzitter Nigel Farage, kon evenwel weinig lachen met de uitlatingen van Vautmans. “Seksuele intimidatie zou nooit mogen getolereerd worden, of het nu in de straten van Keulen plaats vindt, of in de corridors in Brussel”, aldus Coburn gisteren in het Europees halfrond. “Echter, sommige liberalen hier zijn voorstander van stereotypering. Mevrouw Vautmans, zei u niet – wat werd overgenomen door Politico – dat seksuele intimidatie meer voorkomt in Zuid- en Oost-Europa? Is dat niet mensen stereotyperen? […] Als een rechtse euroscepticus dat zou zeggen zou het kot hier te klein zijn! Wil u uw opmerking terug nemen?”

Misschien moeten sommige culturen wat meer [over hun gedrag] nadenken

“De journalist heeft mij strenger geciteerd dan ik het gezegd heb”, verdedigde Vautmans zichzelf. “Ik zei alleen dat we hier in het parlement een mix van culturen hebben. En sommige culturen zijn meer open en warm en meer tolerant inzake anderen aanraken. En andere culturen hebben andere visies daarop. Dus ik wou nooit een cultuur stigmatiseren. [Seksueel misbruik] gebeurt in elke cultuur en in elke sector en in elke plaats.” Maar, zo sloot Vautmans af, “Misschien moeten sommige culturen wat meer [over hun gedrag] nadenken”.

Eerder vandaag werd een resolutie (een politieke aanbeveling, geen bindende wet) in het Europees Parlement gestemd omtrent seksueel misbruik. Het ontwerp van de resolutie, bekend onder de naam ‘Zero Tolerance’, werd eerder dit jaar opgemaakt voordat het schandaal rond Weinstein kwam bovendrijven. In de resolutie worden onder meer “seksisme en stereotype genderrollen” in reclame en media geviseerd.

2 REACTIES