Zeven maanden lang zocht het parket van Halle-Vilvoorde naar het bezwarend materiaal tegen Ibrahim A., de leider van een mensensmokkelbende. Men had de bezwarende telefoontaps bewaard op een DVD. Echter, zelfs na 7 maanden zoeken kon men het schijfje maar niet vinden. Gevolg: Ibrahim A. werd vrijgesproken wegens geen bewijs. Twee dagen later vond men de DVD alsnog… op de griffie waar het moest liggen. Maar Ibrahim A. is intussen op vrije voeten, in Londen.

De Irakese Ibrahim A. leidde een 18-koppige mensensmokkelbende. Met behulp van zijn bende transporteerde hij migranten vanop snelweg­parkings richting het Verenigd Koninkrijk. In 2011 werd hij hiervoor veroordeeld tot 8 jaren celstraf. Echter, in 2016 tekende de mensensmokkelaar verzet aan tegen het vonnis. Dit was mogelijk omdat hij in 2011 zijn kat stuurde tijdens het proces. Hierom moest men dus opnieuw het proces voeren.

DVD’tje

Het parket had echter moeilijkheden om het proces opnieuw te starten wegens een gebrek aan bewijslast. Men had enkel een reeks aan telefoongesprekken als bezwarend bewijs tegen de Irakees. Maar die was men kwijt geraakt. Men had de telefoontaps op een fysieke drager opgeslagen – een DVD-schijf – en men kon die na 7 maanden maar niet vinden. Vijf maal vroeg het parket afgelopen jaar om uitstel aan de rechter om op zoek te gaan naar het schijfje. Vijf keer verscheen het Openbaar Ministerie met lege handen voor de rechter.

Het parket gaf het dan maar op begin afgelopen zomer en vorderde de onontvankelijkheid van de strafvordering. Dat betekende een vrijspraak voor de beklaagde. Ibrahim A. kon beschikken, maar twee dagen later werd de DVD dan toch gevonden. Op de griffie, waar het moest liggen om als bewijslast te tellen. Het parket ging met het hervonden bewijs in beroep, maar intussen is de Irakees al in Londen, Groot-Brittannië… Het is dus onwaarschijnlijk dat de allochtone boef zal terugkeren naar België om zijn nieuw proces bij te wonen.

“Zonder twijfel worden rechtgezet”

Dinsdag zei minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in de Kamercommissie Justitie over de enorme blunder dat de situatie “zonder twijfel zal kunnen worden rechtgezet”. Dat viel dan weer niet in goeie aarde bij de advocaat van Ibrahim A.: “De minister schendt door zijn uitspraken het vermoeden van onschuld en de scheiding der machten, door zich te mengen in een lopende zaak”, zo zegt advocaat Thomas Gillis aan Het Laatste Nieuws.

Het geklungel van het parket is opvallend. Sinds vorig decennium hebben computergebruikers met een internetverbinding de mogelijkheid om via programma’s als Dropbox bestanden in de ‘cloud’ te bewaren, dat is het tegenovergestelde van lokale, fysieke opslag zoals een DVD of CD-ROM. Zo kunnen bestanden online bewaard worden en niet worden kwijtgespeeld.

Recent kon een andere Irakese mensensmokkelaar nog op vrije voeten blijven tot zijn uitspraak doordat zijn aanhoudingsbevel tot voorhechtenis te laat was ondertekend. Dit omdat er geen rekening was gehouden door de onderzoeksrechter met het winteruur.

2 REACTIES