President van Frankrijk Emmanuel Macron (LREM) is van plan zich strenger op te stellen op vlak van migratie. “Alle illegalen die een misdaad begaan zullen worden uitgezet”, klinkt het in zijn eerste grote televisie-interview op TF1.

In dat interview zei Macron “op dat onderwerp onverzettelijk” te zullen zijn. Hij zegt dat er vooralsnog geen wetswijziging komt maar dat er “strengere maatregelen” zullen worden genomen. Macron: “We gaan doen wat we moeten doen.”

Falen Franse staat bij uitzetting criminele illegalen

Ahmed Hanachi, die twee jonge vrouwen doodstak in Marseille, was gekend bij de politie omwille van druggerelateerde misdrijven. Ook zou hij gedurende de afgelopen paar maanden maar liefst acht verschillende identiteiten gebruikt hebben. Hij was vrijdag al in Lyon gearresteerd wegens winkeldiefstal. Eerder werd al bericht dat hij werd vrijgelaten na die arrestatie.

Nu blijkt dat hij de dag na zijn arrestatie normaal gezien gedeporteerd moest worden. Hij werd echter vrijgelaten omdat de autoriteiten de persoon, die instond voor het tekenen voor het tekenen van het dwangbevel, niet konden bereiken. Ook zou er geen plaats zijn geweest in het detentiecentrum van Lyon. Slechts 30% van de illegalen, die in Frankrijk in detentiecentra terechtkomen, wordt effectief gedeporteerd.

Een rapport wees op ernstige tekortkomingen bij de prefectuur van Auvergne-Rhône-Alpes, waarop de prefect en de secretaris generaal werden ontslagen. Macron zegt er in het interview alles aan te willen doen om een herhaling van dergelijke situatie te vermijden.

“Men is gewend aan het onvermogen om illegalen over de grens te zetten. We nemen niet alle maatregelen die genomen moeten worden. Maar dat gaat veranderen, zij het niet van vandaag op morgen. We hebben betrekkingen met landen van herkomst die niet volstaan, want zij aanvaarden de repatriëringen niet. Dus ik heb enkele weken geleden aan de minister gevraagd om bilaterale akkoorden af te sluiten”, aldus Macron.

Iran

In het interview bevestigde Macron, als eerste Franse president sinds de jaren 70, naar Iran te zullen reizen. De Amerikaanse president Donald Trump besliste het nucleair akkoord met Iran niet te verlengen. Met deze beslissing maakt Macron het afgetekend duidelijk dat hij het met die manier van werken volstrekt oneens is.

“Ik heb hem uitgelegd dat dat [een verharde opstelling] volgens mij een verkeerde methode was. We hebben alle onderhandelingen met Noord-Korea afgebroken. Wat heeft dat opgeleverd? Enkele jaren later worden we wakker met een Korea dat een kernwapen heeft”, zegt Macron. Hij hoopt met zijn bezoek de dialoog met het land in stand te houden.

4 REACTIES

  1. President van Frankrijk Emmanuel Macron (LREM) is van plan zich strenger op te stellen op vlak van migratie. “Alle illegalen die een misdaad begaan zullen worden uitgezet”, klinkt het in zijn eerste grote televisie-interview op TF1. (texto). Het beleid van Theo Francken overtuigt nu ook de Franse president. Goed bezig Theo.