Amadeu Altafaj, de Catalaanse vertegenwoordiger bij de EU, stelt dat het Catalaanse parlement deze week nog de onafhankelijkheid en afscheiding van Spanje zal uitroepen. Dit zei Altafaj luttele uren na de de overweldigde uitslag van het onafhankelijkheidsreferendum gisteren op Radio 1.

“Het is duidelijk dat Catalonië het recht heeft gewonnen om over haar politieke toekomst te beslissen”, dat liet Altafaj weten deze ochtend. Gisteren stemde meer dan 90 procent van de Catalanen voor onafhankelijkheid, maar slechts 42 percent van de stemgerechtigden kwam opdagen.

Toch dialoog

Altafaj is al lange tijd de vertegenwoordiger van de Catalaanse regio bij de Europese Unie. Nu dat het referendum is afgelopen, en de bewijzen van het hardhandig optreden van de politie tegen de kiezers en Catalaanse bevolking wijdverspreid zijn, belooft hij dat het parlement nu snel de Catalaanse onafhankelijkheid zal uitroepen.

Altafaj geeft echter toch mee dat Barcelona wel graag nog steeds een dialoog met Madrid wil aangaan, ook na het hardhandig optreden door de Spaanse Guardia Civil en de stevige politieke retoriek langs beide kanten. “Als het niet bilateraal kan, eventueel via een internationale derde partner zoals de Europese Commissie”.

De meeste EU-lidstaten bleven/blijven evenwel stil wanneer het aankomt om de Catalanen te steunen. Premier Charles Michel (MR), die gisteren het Spaanse staatsgeweld veroordeelde, was een van de weinige Europese leiders die iets communiceerde over de zaak. Ook Slovenië liet een gelijkaardig geluid horen. Het VK liet dan weer gisteren weten bij monde van Buitenlandminister Boris Johnson (Conservatives) dat “Spanje een hechte bondgenoot is en een goeie vriend, wier sterkte en eenheid belangrijk zijn voor het VK”. Ook Nederland communiceert dat Spanje “in haar recht is”.

Europa

Die Europese stilte is volgens Altafaj een vrijgeleide voor de Spaanse politie die erdoor kunnen doen wat ze willen met de Catalanen. “Meer dan 800 mensen zijn gewond geraakt. De beelden van gisteren zijn ongezien in de Europese Unie”, klaagt de Catalaanse vertegenwoordiger aan op Radio 1. “De Europese Commissie moet de Catalaanse burgers beschermen. Catalanen zijn ook Europeanen”. Volgens Altafaj verliezen de eurocraten echter hun legitimiteit “als ze de komende uren niet reageren”.

Spaans premier Mariano Rajoy ontkent inmiddels dat er een (legitiem) referendum door is gegaan en communiceert onder meer via Twitter dat Madrid altijd dialoog en democratie binnen het bestaand wettelijk kader heeft aangeboden. “Morgen (vandaag dus, red.) beginnen we de institutionele normaliteit te herstellen.”

Als het Catalaans Parlement eenzijdig de onafhankelijkheid zal uitroepen is het nog maar de vraag hoe de rest van Europa zal reageren, en de Belgische regering in het bijzonder. Zal premier Michel tegen de traditionele weerwil van de Franstaligen de Catalaanse separatisten steunen? Of blijft de regering-Michel trouw naast Madrid staan en komt de Vlaams-nationalistische regeringspartij N-VA hierdoor in een lastig en gênant parket? De N-VA heeft, zowel sinds oudsher als de afgelopen dagen, steeds de Catalaanse onafhankelijkheid verbaal gesteund. 

Wordt sowieso vervolgd.