Een vriendengroep van drie jongemannen tussen de 18 en 20 jaar oud hebben een verzameling wapens kunnen opvissen in een private zoektocht naar de Bende van Nijvel in het kanaal Brussel-Charleroi. Dit zonder tip. “We waren van plan om naar de politie te stappen zodra we álles van de Bende hadden bovengehaald”, vertelt een van de jongemannen aan Het Laatste Nieuws. Echter, volgens nieuwe informatie blijkt de vondst geen verband te houden met de Bende Van Nijvel. Een update hieromtrent staat onderaan.

De jongeren wilden de wapencache – met twee Rijkswachtkisten (!) aan 9mm-munitie, een riotgun en een revolver – pas aangeven wanneer ze alles verzameld hadden, teneinde de openstaande beloning voor tips uitgereikt door Delhaize te kunnen innen. De groep jongemannen gelooft immers dat er nog wapens te vinden zijn in het kanaal. Echter, de recente onthullingen in het dossier van de Bende van Nijvel spoorden de jongelingen aan om naar de politie te trekken met hun vondst. Vermoed wordt (maar niet bevestigd) dat het gaat om een deel van het wapenarsenaal van de Bende van Nijvel.

“Eerlijk: we zijn bang”

De autoriteiten willen de link tussen de Bende Van Nijvel en de wapenvondst van de jongelingen (nog) niet bevestigen, maar alles wijst erop dat het wel degelijk gaat om een deel van het wapenarsenaal van de misdaadbende die in de jaren ’80 België terroriseerde.

De jongeren zijn een vijftal maanden geleden beginnen vissen in het kanaal Brussel-Charleroi rond de plaats waar rechercheurs reeds wapens en een kogelwerend vest vonden in 1986. Met een rubberbootje en een sterke magneet gingen de jongens op zoek. “Op dag één hing er al een revolver aan onze magneet. En de spullen bleven maar komen”, zo licht een van de jongeren – die allen anoniem wensen te blijven – toe aan Het Laatste Nieuws. Ze visten twee munitiekisten van de Rijkswacht op en een riotgun. Dit bovenop de reeds vermelde revolver. “We wilden eerst álles van de bodem halen – want volgens ons ligt er nog veel meer – en daarna de politie inlichten. In de hoop dat we dan die beloning zouden krijgen”.

De drie jongens zijn vrienden uit het Pajottenland. De jongste is 18 jaren oud, de oudste 20. Echter, meer wouden de jongelingen niet vertellen aan Het Laatste Nieuws“Eerlijk: we zijn bang”. Het nieuws van de afgelopen dagen en de sterke vermoedens van manipulatie in het dossier joegen de jongeren schrik aan. “Wie weet tot wat die gasten in staat zijn? Daarom, alstublieft: verzwijg onze namen”.

“Deze wapens kunnen van de Bende zijn”

Omwille van de sterke media-aandacht rond het dossier van de Bende van Nijvel de afgelopen dagen vonden de jongelingen het nodig om hun vondst aan de autoriteiten over te dragen. Procureur-generaal Christian De Valkeneer heeft reeds zijn dank uitgesproken ten aanzien van het drietal. Men onderzoekt nu of en wat de wapens te maken hebben met de Bende. De wapenkisten bevatten immers serienummers die men kan traceren. gevonden revolver toont dan weer een gelijkenis met een van de revolvers die gestolen zijn bij de ’82-overval op Wapenhandel Dekaise in Waver“Deze wapens kunnen [inderdaad] van de Bende zijn”, aldus De Valkeneer. De kans op bruikbaar
DNA is volgens de procureur-generaal echter “zeer klein”.

Dat de jongeren met amateuristisch materiaal en zonder forensische opleiding een heleboel munitie en wapens konden bovenhalen is opvallend. Dit niet alleen omwille van de voor de hand liggende redenen. Er werd immers ook al door professonele speurders gezocht rond dezelfde plaats. In 1986 werd 1,8 kilometer ten noorden van het Hellend Vlak van
Ronquières de buit van de overval in Aalst in 1985, een kogelvrij vest en 5 wapens gevonden.

Gisteren werd door duikers nogmaals gezocht op de plek waar de jongeren wapens en munitie opvisten. Dit onder onder de brug over het kanaal bij Virginal-Samme. De zoektocht leverde geen vruchten op. Voorlopig plant men geen nieuwe zoekacties in
het kanaal Brussel-Charleroi.

Beloning

Eind juli zijn speurders in Adinkerke gestart met een andere zoektocht naar wapens van de Bende van Nijvel. Een crimineel uit Adinkerke had tegen een celgenoot verteld dat de Bende hier wapens zou gedumpt hebben na hun laatste overval in 1985. Die tip was evenwel al jaren oud.

Wie tips heeft over de Bende van Nijvel kan flink wat geld verdienen, zoals de drie avontuurlijke jongeren wisten. Delhaize looft na al die jaren nog steeds 250.000 euro uit voor een gouden tip die de Bende kan klissen.

UPDATE 08/11/2016 – 12u01: Uit onderzoek blijkt dat de gevonden wapens en munitie geen link hebben met de Bende van Nijvel. Zo dateert de munitie uit de jaren ’90. Dat is een flinke poos na de periode waarin de Bende actief was (de vroege jaren ’80).

5 REACTIES

 1. Mijnswege niet het minste respect voor den Belgiek.
  Anderzijds valt het steeds weer op hoe gemakkelijk het is de luitjes erin te laten tuinen. Immers, toen die zogenaamde jongeren hun “ontdekking” deden gebaarden ze van krommenaas. Of beter, ze waren bezig met het smeden van plannetjes om hun vondst te gelde te maken. En nu deze door meester Vermassen en anderen opgeklopte zaken in het nieuws zijn gekomen dachten ze de jackpot binnen gehaald te hebben, zijnde de premie indertijd uitgeloofd door Delhaize. Kortom, het gaat om opportunisten, en bepaald geen van het slimste soort. Bovendien is er geen enkel bewijs dat ze hun buit uit het kanaal zouden hebben opgevist.
  En sommigen zouden aan dergelijke tiesten dan nog “het onderzoek” willen toevertrouwen, hoe dom kan men wel zijn?

 2. Ik geloof hier niets van. Zo’n kanaal is toch zeer breed en groot hoe wisten deze jongens op welke plek in het kanaal te zoeken ?Hadden ze misschien de coördinaten van de politie gekregen ?
  Wat ik ook vreemd vind : ze doen de vondst in mei en besluiten dan om alles bij te houden om alles of meer te vinden om de beloning van Delhaize te incasseren . 1-In mei was er nog geen sprake van de uitgeloofde beloning.2- zij zijn te jong om dit al eerder gehoord te hebben na de eerste en tweede vlaag aanslagen . Verbeter me al ik het verkeerd voor heb !

 3. 3 amateurkes gaan duiken, vinden 2 rijkswachtkisten met munitie, een riotgun en een revolver die ze dan nog eens bijhouden en nu plots overhandigen aan de politie gezien de heisa van de afgelopen dagen !
  A.u.b seg, men moet toch echt achterlijk zijn wil men hier enig geloof aan hechten anders moet ik echt gaan geloven dat het merendeel van dit kloteland achterlijke boerkes zijn dat ze dit zomaar slikken als zoete koek.